Architekt Soukup o architektuře a historii kláštera v Chotěšově

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
28.07.2014 22:30
ATELIER SOUKUP OPL ŠVEHLA s.r.o.

Chotěšov (Plzeňsko) - Dvanáctým ročníkem benefiční akce, která se snaží upozornit na stav chátrající národní kulturní památky, ožije 2. srpna areál bývalého kláštera premonstrátek v Chotěšově na Plzeňsku. Kromě kulturního programu nabídne Večer pro klášter Chotěšov také přednášky o historii a prohlídky míst, která jsou lidem běžně nepřístupná, řekl ČTK předseda pořádajícího spolku Chotěšovská vlna Pavel Říha.
    "Každý rok se snažíme zpřístupnit část kláštera, která je během roku nepřístupná. Letos jsme si připravili opravdovou specialitu - prohlídky severní a jižní věže, které tvoří charakteristickou siluetu kláštera, ale ještě nikdy nebyly zpřístupněny. Unikátem jsou také prohlídky klášterních krovů, prohlídky barokních a gotických sklepů a samozřejmě hlavní budovy konventu," uvedl. Tradičně velký zájem je o přednášku plzeňského architekta Jana Soukupa o architektuře a historii kláštera.
    Návštěvníci se mohou od 14:00 do půlnoci těšit na divadelní a šermířská vystoupení, vojenská ležení z období třicetileté a první světové války, ukázky středověkého válečnictví a činnosti Červeného kříže za první světové války. V areálu budou dvě hudební scény, venkovní a komorní vnitřní. "Snažíme se o co největší barevnost žánrů, na jedné akci tak lidé uslyší netradiční spojení harfy a bicích a zároveň skupiny hrající rock, folk, ska," řekl dramaturg akce Jakub Švehla.
    Benefiční akce vznikla v roce 2003 jako aktivita mladých lidí, kteří chtěli získat peníze na nářadí pro své brigády v klášteře. "Už je to 15 let, co jsme do kláštera jako teenageři začali jezdit na dobrovolnické brigády a posléze založili benefici Večer pro klášter. Kulturním programem chceme přilákat návštěvníky a oživit tak nádherný areál kláštera, který je po většinu roku prázdný," dodal Říha.
    Klášter premonstrátek v Chotěšově byl založen na začátku 13. století. Během staletí byl opakovaně vydrancován, pobořen, vypálen a znovu postupně obnoven. Dnes patří většina kláštera Chotěšovu, který se snaží s pomocí dotací památku postupně obnovovat. V roce 2003 zařadila americká nadace World Monuments Fund, zabývající se ochranou světového kulturního dědictví, klášter mezi 100 nejohroženějších památek světa.
0 komentářů
přidat komentář

Související články