Tradiční výrobu dřevěných šindelů vytlačují plastové náhražky

Vložil
ČTK
27.07.2014 08:20
Hlinsko (Chrudimsko) - Tradiční výroba dřevěných šindelů ustupuje plastovým náhražkám. Firma Josefa Drdlíka z Hlinska na Chrudimsku pokládá na střechy ze dvou třetin všech zakázek právě plastové šindele. Jsou levnější, lehčí a nemusejí se natírat. Podnikatel před lety plastové šindele vymyslel, řekl ČTK.

    "Lidé měli o dřevěné šindele zájem, ale když zjistili jejich cenu, upustili od toho. Přemýšlel jsem o náhradě, plechu, betonu, vyhrál plast," řekl Drdlík.
    Podnikatel se spojil s firmou, která recykluje plasty například ze starých automobilů. Společnost začala šindele vyrábět, má na ně patent a Josef Drdlík má provize z prodeje. Vyrábějí se v černé a tmavě hnědé barvě, aby vypadaly jako starý šindel. "Já mám samozřejmě raději dřevěné šindele," řekl Drdlík.
    Řemeslo se podnikatel naučil díky tomu, že si chtěl kdysi opravit vlastní střechu. Ve Vortové žil ještě poslední šindelář v regionu, který ho postup naučil. Jak správně vybrat dřevo, jak jej opracovat.
    "Řekl mi: 'Chlape línej, já tě to naučím a udělej si to sám. První šindele na svoji chalupu jsem prodal, protože jsem měl na ně zákazníka. Zalíbilo se mi to a u řemesla jsem zůstal," řekl Drdlík.
    Firma na výrobu šindelů zaměstnává pět lidí. Smrkové šindele se vyrábějí v zimě, v létě šindeláři pokrývají střechy. Šindele z Hlinska jsou například na hradu Pernštejn nebo na dřevěných mostcích v okolí. V republice je asi deset šindelářských firem, hlavně na Valašsku, což je v tomto oboru dost, protože práce mírně ubývá.
    "Před třemi lety jsme měli zakázky na rok dopředu, teď máme pokrytý měsíc dva dopředu. Hodně jezdíme na Slovensko, kde je tradice šindelových střech velká," řekl Drdlík.
    Zručný řemeslník vyrobí za směnu 150 až 200 šindelů. I tak musí pracovat 100 dní, aby vyrobil dostatek kusů na průměrně velkou střechu, která má 200 metrů čtverečních.
    Nejprve musí dřevo naštípat na tradiční obřezlici, říká se jí také dědek nebo koza. Poté jej pořízem ručně opravuje do tvaru šindele, na jedné jeho straně vznikne břit a na druhé straně se ještě vybrousí drážka. Než je šindel použitelný na střechu, musí nějaký čas schnout, aby se mohl namořit. Poté vysychá do venkovní vlhkosti.
0 komentářů
přidat komentář