Opuštěný Malostranský hřbitov ožije, chystá se obnova za miliony

Vložil
ČTK
27.07.2014 10:40
Praha

Praha - Opuštěný Malostranský hřbitov v Praze by se měl v příštích letech proměnit a ožít jako místo určené pro setkávání lidí. Bude lákat na neopakovatelnou atmosféru a na tradici mozartovské Prahy svázané s nedalekou Bertramkou. Chystá se investice za desítky milionů korun, řekl v rozhovoru s ČTK ředitel správy pražských hřbitovů Martin Červený.
    Zhruba sto let nevyužívaný hřbitov na Smíchově, který je obklíčen frekventovanou Plzeňskou a Duškovou ulicí, je místem posledního odpočinku řady významných osobností. "S ohledem ke svému významu je jednou z nejméně známých památek v Praze. Rádi bychom ji proto znovu přivedli k životu," uvedl Červený. Historicky cenné náhrobky nyní chátrají a jsou zarostlé neprostupnou vegetací.
    V první fázi, která vyjde na 40 milionů korun, přijde příští rok na řadu šetrná úprava zeleně, která mnohdy zasahuje přímo do hrobů a narušuje jejich statiku. Vznikne kamenná zeď s průhledy a nový vstup se schodištěm, které poslouží i jako pódium pro přednášky nebo koncerty. Návštěvníkům bude k dispozici zázemí s toaletami, nové pěšinky a kvůli zajištění bezpečnosti a ochraně před vandaly i osvětlení a kamerový systém.
    V další fázi se počítá s restaurátorskou a kamenickou obnovou cenných náhrobků a sochařských děl. "Zásahu ve vlastním hřbitově bude ale minimum, aby si i nadále udržel svou tajemnou atmosféru," doplnil Červený.
    Hřbitov by měl lákat nejenom turisty, ale i místní obyvatele a třeba školní skupiny. Počítá se s pietními návštěvami i vlastivědnými procházkami.
0 komentářů
přidat komentář

Související články