Na Špičáku se otevřela rozhledna a nově upravené trasy k jezerům

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
27.07.2014 10:05
Autor rozhledny: PROJEKT 99 s.r.o.
Železná Ruda - Špičák (Klatovsko) - Na železnorudském Špičáku se dnes stovky lidí zúčastnily slavnostního otevření nové rozhledny. O stavbu vyhlídkové věže usilovali nejen místní lidé už roky, letos se 26,5 metru vysokou stavbu podařilo díky dotaci EU postavit. Rozhledna je veřejnosti přístupná od začátku července, od té doby vystoupaly 135 schodů vedoucích k hornímu ochozu tisíce lidí, řekl dnes ČTK Michal Linhart z TJ Sportovní areál Špičák, která byla investorem stavby. Celková cena byla 7,1 milionu korun.
    "Rozhlednu jsme kolaudovali 1. července a ke včerejšímu dni bylo na rozhledně, co my dokážeme spočítat na lanovce, 7900 lidí. Pěšáky, kteří přijdou od Černého nebo Čertova jezera, spočítat nedokážeme. Já to odhaduji na další tisícovku," řekl ČTK Vladimír Kasík ze sportovního areálu Ski&Bike Špičák, který rozhlednu provozuje. Kasík předpokládá, že 7900 pěších turistů, kteří si za červenec koupili jízdenku na lanovku, vystoupali i na rozhlednu stojící 50 metrů od cílové stanice lanovky. O tom, že je rozhledna magnetem, svědčí fakt, že oproti loňsku vzrostl počet pěších turistů na lanovce až o 150 procent, řekl Kasík.
    Ocelová věž opláštěná dřevem má čtvercový půdorys. Vrchní ochoz je 2,5 metru nad vrcholy nejvyšších okolních stromů a vejde se na něj 60 lidí. Za dobré viditelnosti nabízí pohled až na Dachsteinské Alpy. V blízkém okolí vidí lidé Čertovo jezero, Javor v Německu, vrch Pancíř či ve větší dálce Poledník nebo Čerchov. Úhlavským údolím je vidět až k Plzni a směrem k Sušici až k Boubínu. K rozhledně se mohou lidé dostat pěšky nebo se svézt lanovkou ze sportovního areálu Ski&Bike Špičák. Otevírací doba kopíruje letní provoz lanovky. Vstupné na věž se neplatí.
    Kromě rozhledny se turisté v okolí Špičáku dočkali dalšího vylepšení turistické infrastruktury. Lesy ČR v okolí renovovaly tři úseky cest, které vedou k jedněm z nejatraktivnějších míst Šumavy - k Černému a Čertovu jezero. Rezervace byla u unikátních ledovcových jezer vyhlášena už v roce 1911.
    Díky úpravám za téměř 4,17 milionu korun se nyní do oblasti dostanou i vozíčkáři, rodiny s kočárky a malými dětmi, které by dříve takový výlet absolvovat nemohly, řekl ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Státní podnik renovoval 1,39 kilometru Jezerní cesty, 440 metrů Jezerní spojky a 950 metrů turistické stezky Rozvodí - Čertovo jezero. Stezky mimo jiné získaly nový povrch. Kromě komfortnějšího pohybu pro turisty oprava navíc zastavila erozi a sešlapání původních cest.
0 komentářů
přidat komentář

Související články