Nástavbou se kapacita domu pro matky v Mostě zdvojnásobí

Zdroj
Vladimír Škaloud
Vložil
ČTK
25.07.2014 13:30
Most

zdroj: mesto-most.cz
Most - Kapacita azylového domu pro matky s dětmi v Mostě se nástavbou patra zdvojnásobí. Dalším stavebními úpravami se zlepší podmínky pro ubytované ženy. ČTK to řekl Blahoslav Číčel, ředitel mosteckého střediska sociální pomoci Diakonie Českobratrské církve evangelické, která zařízení provozuje.

    Hlavní změnou je to, že dům bude moci poskytnout zázemí více ženám v tísni. Místo sedmi nově pojme 14 matek a jejich děti. Ženy v tísni v něm najdou azyl čtyři místo dosavadních tří. "Kapacitu bylo třeba navýšit, protože přibližně třetinu zájemkyň o naše služby jsme museli odmítat," uvedl Číčel. Do azylového domu se podle něj uchylují ženy, které se ocitly v životní tísni.
    Nemusí přitom jít pouze o ženy, které přišly o střechu nad hlavou. "Třeba ale s dětmi žily v nevyhovujících podmínkách nebo se staly oběťmi domácího násilí," řekl ředitel. Pro zvlášť závažné případy, kdy hrozí, že násilník by mohl ženy znovu vyhledat, existuje možnost jejich umístění do azylových domů s utajenou adresou.
    Vedle nových ubytovacích prostor pro ženy s dětmi, které mají k dispozici vždy jednu místnost s vlastním sociálním zařízením, budou mít v nové části k dispozici i každá vlastní kuchyňku. "Snaha dostat se do přistavěného patra je bude motivovat k dodržování všech pravidel soužití v azylovém domě," uvedl Číčel.
    Samotná žena platí za ubytování 90 korun denně, matka 70 korun a za každé dítě 30 korun. Průměrná doba pobytu je podle ředitele diakonie čtyři měsíce, zákonem stanovené maximum potom jeden rok. "Stává se ale, že se k nám ženy poté, co projdou dalšími azylovými zařízeními v regionu, znovu vrátí," řekl.
    Vedle přístavby patra dělníci rekonstruují stávající prostory, především sociálních zařízení. K budově, jejímž vlastníkem je město Most, byl přistaven výtah pro bezbariérový přístup a bude kompletně zateplena. Projekt za 7,5 milionu korun je plně hrazen dotacemi z Evropské unie a ministerstva práce a sociálních věcí.
0 komentářů
přidat komentář