Ve Zlínském kraji vzniknou tři nové domovy pro seniory

Vložil
ČTK
21.07.2014 16:00
Zlín

Zlín - Ve Zlínském kraji přibudou tři nové domovy pro seniory, nahradí stávající zařízení, která jsou nevyhovující. Domovy budou stát ve Vsetíně, Valašském Meziříčí a Luhačovicích, jejich kapacita bude zhruba 140 lůžek, řekla dnes ČTK krajská radní zodpovědná za sociální oblast Taťána Valentová Nersesjan (ČSSD). Slavnostní zahájení všech tří staveb se uskuteční tento týden.

    Dva nové domy na Vsetínsku nahradí zařízení v Podlesí u Valašského Meziříčí, které má kapacitu 200 lůžek. "Jdeme cestou více menších domovů, kde péče není anonymní jako v obrovských zařízeních a které jsou rozmístěné po regionu. Také aby k seniorům měli jejich rodinní příslušníci blíže," uvedla radní.
    Oba nové domovy ve Vsetíně a Valašském Meziříčí budou mít kapacitu 50 lůžek. Další místa po útlumu domova v Podlesí nezaniknou, rozdělí si je několik organizací na Vsetínsku. "V součtu zůstane kapacita zachována, místa se neztratí, jen se rozptýlí. Část lůžek přebírá diakonie Vsetín, Valašská Bystřice, rezervuje si je Valašská Polanka, která chce zařízení menšího typu vybudovat," podotkla radní.
    Výstavba Seniorparku ve Valašském Meziříčí bude stát 87 milionů korun, ve druhé etapě tam ještě přibudou lůžka pro lidi se stařeckou demencí. Domov ve Vsetíně přijde na 78 milionů korun. Třetí zařízení vznikne za zhruba 50 milionů korun v Luhačovicích, kde nahradí stávající nevyhovující domov. Kapacita bude 40 lůžek.
    Zlínský kraj má podle radní druhou nejvyšší kapacitu v domovech pro seniory v zemi. "Vzhledem k demografické křivce se ji nechystáme v žádném případě snižovat. Zároveň z hlediska celorepublikové situace nemáme šanci kapacitu navyšovat, jsou méně vybavené kraje, bude se to nejdřív řešit tam, kde jsou kapacity výrazně nižší," řekla Nersesjan.
    Domovy pro seniory ve Zlínském kraji nyní nabízejí kolem 2800 lůžek. Další zařízení se starají o osoby s Alzheimerovou chorobou a jinými typy zejména stařeckých demencí. Senioři mají k dispozici také domy s pečovatelskou službou, většinou jde o malometrážní městské byty, do kterých dochází pečovatelská služba.
0 komentářů
přidat komentář