NPÚ zvažuje, že brněnský International opět navrhne na památku

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
25.06.2014 20:45
Brno

foto: Miroslav Divina
Brno - Památkáři zvažují, že vyzvou ministerstvo kultury, aby brněnský Hotel International opět zařadilo mezi kulturní památky. Z jejich seznamu byl vyškrtnut počátkem letošního roku na žádost majitele objektu. Objekt tam ale byl oprávněně, řekl dnes ČTK ředitel brněnského pracoviště Národního památkového ústavu Zdeněk Vácha. Vyjádření majitele hotelu se zatím nepodařilo získat, je na dovolené v zahraničí.
    "Tuto věc nebudu komentovat," řekl dnes ČTK Zdeněk Sedmera z vedení Internationalu. Neupřesnil ani důvody, které vedly majitele objektu k vyškrtnutí hotelu ze seznamu památek.
    Když ho z něj ministerstvo vyřadilo, brněnští památkáři se proti tomuto rozhodnutí ohradili. Rozkladová komise ministra kultury ale dospěla k závěru, že vyřazení ze seznamu bylo sice po právní stránce v pořádku, památkáři ale mohou žádat jeho opětovné zařazení mezi kulturní památky. K věci teď připravují vyjádření.
    "Při případném předložení žádosti o zápis mezi kulturní památky nebudeme zohledňovat plány majitele s budovou, ale její skutečný architektonický význam, který je velký," uvedl Vácha.
    Hotel International patří k nejznámějším moderním stavbám v Brně. Dokončen byl v roce 1962; jeho tvůrci čerpali inspiraci z funkcionalismu, a to v takzvaném bruselském stylu. Jeho tvůrcem je známý architekt Oscar Niemeyer, kterého proslavily jeho návrhy staveb pro brazilské hlavní město Brasília.
    Stavba hotelu je podle odborníků mimořádně zdařilým příkladem souhry řady výtvarných oborů a ukázkou nadčasové kvality a elegance. Poukazují například na elegantní členění fasády, zajímavé povrchy stěn, exkluzivní materiály a důmyslné světelné prvky. Od zprovoznění zdobí interiér zajímavá umělecká díla, například od Jana Rajlicha staršího a Ladislava Martínka.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Niemeyer?
raval
26.06.14 09:47
No to nic ...
Jan Brejcha
26.06.14 12:42
...
Daniel John
26.06.14 03:32
to raval
digy
26.06.14 04:52
Otec Bruselského stylu Niemeyer?
Petr Vaněk
27.06.14 12:31
zobrazit všechny komentáře

Související články