V areálu OP Prostějov se plánuje stavba výstavní haly

Vložil
ČTK
16.06.2014 19:20
Prostějov

Prostějov - Společnost Astria Group, která se na začátku letošního roku stala novým majitelem hlavního areálu zkrachovalého Oděvního podniku v Prostějově a nedávno zahájila demolici výrobních budov, plánuje na části pozemků postavit velkou výstavní halu. Firma už požádala prostějovskou radnici o vydání územního rozhodnutí. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici.
    Výstavní hala má být postavena na pozemku, jehož plocha činí bezmála 31.000 metrů čtverečních. Pozemek leží v sousedství velkých výrobních a administrativních hal, které firma Astria Group plánuje v druhé polovině června odstřelit. "Výstavní hala bude sloužit k pořádání sezonních veletrhů," stojí v žádosti firmy Astria Group o územní rozhodnutí.
    Zkrachovalá oděvní továrna OP Prostějov stojí poblíž rychlostní silnice R46, která směřuje z Olomouce na Brno. V Prostějově velký výstavnický areál zatím není. Nejbližší velké výstaviště je v Olomouci.
    Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově je rozlehlý a má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Společnost Astria Group už radnici oznámila demolici budov OP, které byly po několik desítek let neodmyslitelnou dominantou průmyslové části Prostějova. Z budov nyní zůstaly pouze nosné sloupy.
    "Maximálním snahou a cílem naší činnosti je znovuobnovení místa pro využití v průmyslu a vytvoření nových pracovních míst," řekl v březnu ČTK předseda představenstva Astria Group Ondřej Batta, podle něhož firma stále jedná o budoucím využití areálu, takže zatím nebude zveřejňovat podrobnosti.
    Firma Astria Group za hlavní areál OP, který jako vítěz výběrového řízení koupila v lednu, zaplatila 58 milionů korun. Astria Group je personálně propojená s brněnskou společností PV-Recykling, která se specializuje například na demontáž továrních hal a strojních technologií, výkup kovů či likvidací autovraků.
    Na účtech zkrachovalého Oděvního podniku po prohlášení konkurzu v květnu 2010 postupně díky prodeji majetku a dalším příjmům skončilo 1,111 miliardy korun. Po odečtení výdajů a nákladů na správu majetku tohoto bývalého největšího tuzemského výrobce oděvů zůstalo na konci loňského roku věřitelům 351 milionů korun, ke kterým letos přibylo dalších 58 milionů korun z prodeje hlavního areálu OP v Prostějově.
    Pohledávky vůči OP nárokuje 555 věřitelů, kteří požádali o více než dvě miliardy korun. České spořitelně textilka dluží zhruba 675 milionů. Znalci hodnotu podniku po prohlášení konkurzu odhadli na miliardu korun. V dobách, kdy OP provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo až 10.000 lidí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
demolice
Radek Gregor
17.06.14 08:44
minulost x budoucnost
pozorovatel
18.06.14 01:00
zobrazit všechny komentáře

Související články