Nový brněnský koncertní sál se skrývá v obří betonové kouli

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
23.04.2014 21:35
Brno

Brno - Pod obří betonovou kopulí se skrývá nejmodernější koncertní sál v Brně pro 600 návštevníků. Byl vybudován v Žabovřes- kách jako základní součást Sono Centra, jehož zbytek tvoří hotel, restaurace a podzemní garáže. Právě složitá konstrukce sférického tvaru celou stavbu o několik měsíců zdržela. Hudební klub se poprvé otevře v pátek, hotel a restaurace počátkem května, řekli dnes novinářům provozovatelé Sono Centra.
    Vzhledem ke spojení klubu a hotelu i kvůli okolní obytné zástavbě věnovali stavebníci značnou pozornost odhlučnění sálu. "Korpus klubu je betonová konstrukce, která má půl metru tloušťku," řekl ČTK architekt František Šmédek. Zevnitř i zvenčí pak pomáhají tlumit zvuk ještě další vrstvy z různých materiálů. V interiéru sálu vsadil architekt na organické tvary, oblé balkony kryje sametová látka.
    Do sálu se vejde přibližně 600 sedících návštěvníků. Provozovatelé chtějí dosáhnout prakticky každodenního využití prostřednictvím koncertů, divadelních představení, ale také plesů, kongresů a dalších společenských akcí. Na zahajovací party v pátek zahraje jihoafrické duo Goldfish, v následujících týdnech klub rozezní například Duke Ellington Orchestra, německá kapela N.O.H.A., britská skupina Manfred Mann's Earth Band, slovenský jazzmann Peter Lipa a Bratři Ebenové.
    "Nyní se už soustředíme na přípravu programu pro příští sezonu. S opravdu velkými jmény chceme počkat, až se klub zavede," uvedl dramaturg Dan Giač. Prozatím zmínil například koncerty amerického smyčcového kvarteta Kronos Quartet a vokálních skupin Take 6 a The King's Singers.
    V souvislosti s přípravou Sono Centra propukl před lety korupční skandál, který vedl k pravomocnému odsouzení někdejšího starosty Žabovřesk Aleše Kvapila a tajemníka radnice Brno-střed Radovana Novotného. Po investoru Jiřím Štoplovi podle rozsudku požadovali úplatek, který měl zajistit bezproblémový průběh stavby.
    Projekt si podle nedávného Štoplova vyjádření vyžádal stovky milionů korun. Podle odborníků sál podobných rozměrů a akustických parametrů v Brně chyběl. Nadále však hudebníkům schází dostatečně velký prostor pro největší tělesa, například symfonické orchestry. Město dlouhodobě zvažuje stavbu Janáčkova kulturního centra mezi Veselou a Besední ulicí, zatím se však nenašly peníze.
0 komentářů
přidat komentář

Související články