Demolice budovy Slezanu ve Frýdku-Místku je údajně nezákonná

Vložil
ČTK
22.04.2014 20:20
Ostrava - Demolice budovy bývalé přádelny textilky Slezan ve Frýdku-Místku je nezákonná. Tvrdí to Česká komora architektů. ČTK o tom informovala mluvčí komory Zuzana Hošková. Insolvenční správce společnosti Slezan Frýdek-Místek Jiří Hanák to ale odmítá s tím, že práce z bezpečnostních důvodů zastavit nemůže.
    "Začátkem dubna ministerstvo kultury vydalo rozhodnutí o zahájení řízení ve věci prohlášení Slezanu za kulturní památku," uvedla mluvčí Hošková. Dodala, že po zahájení tohoto řízení je vlastník povinen zajistit ochranu památky. "To se nestalo. V rozporu s památkovým zákonem demoliční práce dál pokračují," doplnila Hošková. Podle památkového zákona se v případě, kdy je zahájeno řízení o případném prohlášení nemovitosti, ale i movité věci za kulturní památku, musí vlastník chovat tak, jako by již objekt či věc památkovou ochranu požívala. Tedy nesmí ji v případě stavby nejen zbourat, ale ani na ní činit jiné nevratné změny a musí ji chránit před poškozením.
    Insolvenční správce ale tvrdí, že demolici zastavit nemůže. "Demoliční práce jsou již v pokročilém stadiu. Podle vyjádření statika by zastavení demolice ohrozilo na zdraví a majetku osoby pohybující se v okolí budovy. Proto považujeme tuto snahu za nebezpečnou," řekl Hanák.
    Důvodem demolice je narušená statika budovy, která má být zbourána do konce května. Co vznikne na jejím místě, se zatím neví. V textilce se již několik let nevyrábí. Firma je pět let v konkurzu. Odstranění budovy povolil frýdecko-místecký stavební úřad. Na sociálních sítích vznikla petice lidí, kteří proti bourání protestují a žádají, aby byl objekt zapsán do seznamu památek.
    Hanák už dříve v prohlášení na internetových stránkách firmy uvedl, že i přes pravidelnou údržbu se stav budovy kvůli extrémnímu počasí počátkem roku 2013 zhoršil a část fasády a zdiva začala odpadávat. Nezávislý znalecký posudek podle něj konstatoval, že budova je v havarijním stavu a je nutné buď udělat rozsáhlé rekonstrukční práce, nebo budovu strhnout, aby neohrožovala bezpečnost chodců a dopravy. Správce uvedl, že společnost, která je v konkurzu, nemá na rozsáhlou sanaci prostředky. "Jako jediné řešení zůstalo stržení budovy," uvedl Hanák.
    K podnětu na zařazení budovy mezi kulturní památky se město v roce 2011 vyjádřilo zamítavě. Důvodem bylo, že budova vykazuje řadu nevhodných stavebních úprav a přístaveb, které porušily její autenticitu. Znovu zastánci budovy o zařazení budovy mezi památky žádali před časem. Rozhodnuto ještě nebylo.
    Slezan byl v minulosti jednou z největších českých textilek. Před rokem 2000 měl přes 2600 zaměstnanců a ještě počátkem roku 2009 v něm pracovalo přes 600 lidí. Kvůli hospodářské krizi a levné konkurenci z Asie firmě ale výrazně ubývalo zakázek a v únoru 2009 se dostala do konkurzu. Během tří let Slezan dokázal pohledávky všech svých více než 200 věřitelů splatit. Přesahovaly přitom 300 milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články