Historickým městem roku 2013 se stala Chrudim

Vložil
ČTK
17.04.2014 17:00
Praha

Praha - Historickým městem roku 2013 se stala Chrudim. Ocenění udělované za příkladnou péči o památkové objekty a historické dědictví města dnes na Pražském hradě převzal starosta Chrudimi Petr Řezníček. S vítězstvím je spojena i odměna milion korun určený na další péči o památky.

    Ocenění dnes převzali také zástupci Boskovic a Prahy 2. Dostali cenu ministryně pro místní rozvoj, spojenou s odměnou 100.000 korun. Stejnou odměnu dostává i všech 14 krajských vítězů soutěže.
    Ceremoniál na Pražském hradě se koná tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který se od roku 1983 slaví 18. dubna. Do soutěže se letos přihlásilo 51 měst. Chrudim titul získala napotřetí, v letech 2003 a 2012 byla ve finále.
    V Chrudimi, která je známá zejména svým Muzeem loutkářských kultur, bylo v roce 2011 zpřístupněné Muzeum barokních soch. Vzniklo ve zrekonstruovaných prostorách kostela sv. Josefa v areálu bývalého kapucínského kláštera, přestavba přišla na téměř 100 milionů korun, přes 40 procent uhradila dotace Evropské unie.
    Exponáty muzea zastupují fenomén východočeského sochařství závěru 17. a první poloviny 18. století, především díla Matyáše Bernarda Brauna a jeho následovníků Jiřího Františka Pacáka či Ignáce Rohrbacha. Bývalý kostel se využívá i pro další účely, například pro koncerty, svatby, slavnostní setkání nebo předávání vysvědčení. Mimo to funguje uvnitř objektu malé 3D kino.
    Boskovice, které se do finále soutěže o historické město dostaly v roce 2004, lákají návštěvníky nejen na goticko-renesanční hrad nebo zámek s klasicistním skleníkem, ale také na řadu památek upomínající na tamní židovskou obec.
    Praha 2 loni dokončila řadu let trvající opravu Havlíčkových sadů známých jako Grébovka. Práce stály skoro 389 milionů korun, radnice z této částky zaplatila přes 270 milionů, dalších 118 milionu získala z evropských fondů. Během let prošly rekonstrukcí nejen stavby Viniční altán, Pavilon či grotta, ale i vinice a parkové cesty.
    Soutěž o Historické město roku pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a ministerstva kultury a pro místní rozvoj. Cena se udílí za nejlepší realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón vyhlašovaném ministerstvem kultury.
0 komentářů
přidat komentář

Související články