Nejlépe opravenou památkou jižní Moravy je kostel ve Valtrovicích

Vložil
ČTK
12.04.2014 18:40
Brno

Brno - Titul nejlépe opravené památky jižní Moravy za loňský rok získal katolický kostel sv. Jana Křtitele ve Valtrovicích na Znojemsku. Rozhodli o tom účastníci ankety Jihomoravského kraje, kteří mu dali 2185 z 8000 odevzdaných hlasů. Na druhém místě skončil kostel sv. Mikuláše z Tvarožné u Brna a na třetím českobratrský kostel z Vanovic na Blanensku. Výsledky jsou na internetových stránkách Jihomoravského kraje.
    Jeho představitelé oficiálně vyhlásí výsledky ankety v červnu. Majitel objektu, jímž je církev, získá od krajského úřadu jako hlavní cenu 150.000 korun. Peníze může vítěz použít na další opravy památky, popřípadě úpravu okolí kostela.
    Kostel vznikl na počátku 13. století. Při loňské obnově získal novou střechu. Původní dřevěné krovy bylo nutné vyměnit kvůli dřevomorce. Kostel má také obnovenou fasádu.
    Do soutěže letos radnice, spolky a jednotlivci navrhli na ocenění 23 památek z regionu. Patřila mezi ně třeba Střelniční věž ve Znojmě, Mariánský sloup v Drnholci na Břeclavsku, zámek ve Slavkově nebo zrekonstruovaná synagoga v Mikulově. Do hlasování se letos zapojilo 8000 lidí, tedy o bezmála 3000 více než loni.
    Cílem ankety je zvýšit zájem veřejnosti o památky v regionu a přimět jejich majitele k lepší péči o ně. Loni soutěž vyhrál opravený kostel Nanebevzetí svatého kříže ve Chvalaticích na Znojemsku.
0 komentářů
přidat komentář