Hnutí Duha: Stovky lidí chtějí zachovat zeleň na kraji Olomouce

Vložil
ČTK
12.04.2014 18:10
Olomouc

Olomouc - Několik stovek lidí podepsalo námitku ekologické organizace Hnutí Duha k upravenému návrhu nového územního plánu Olomouce, která se týká zachování zeleně na kraji městské části Neředín. Ekologové tvrdí, že část pozemků v rozsáhlém pásu zeleně už skoupili developeři, kteří je po schválení územního plánu budou moci zastavět.
    Koordinátorka Hnutí Duha Josefa Volfová ČTK řekla, že námitku požadující zachování zeleně na tzv. Neředínském horizontu podepsalo více než 450 obyvatel Olomouce. "Navzdory limitujícímu času a absenci veřejné propagace se nám podařilo za pár dní shromáždit více než dvojnásobek podpisů nutných k podání námitky. Dokazuje to, že Olomoučanům na Neředínském horizontu opravdu záleží a chtějí tento unikátní pás zeleně uchovat i pro další generace," uvedla.
    Magistrát se díky podpisům obyvatel musí podle Volfové námitkou k územnímu plánu zabývat. "Pokud kdokoli v termínu podal námitku či připomínku, bude s ní naloženo standardním způsobem, tedy bude projednána, vyhodnocena a případně zapracována do návrhu územního plánu," řekl dnes ČTK mluvčí radnice Michal Folta.
    Volfová upozornila, že parcely ještě před plánovanou změnou územního plánu skoupili developeři. Pozemky jsou nyní v kategorii ostatní plocha a po jejich případné změně na stavební parcely jejich cena podle Hnutí Duha prudce vzroste. Developeři tak mohou díky spekulacím s pozemky vydělat desítky milionů korun a budou moci zelenou plochu zastavět. Folta podotkl, že radnice na podobné transakce s pozemky nemá žádný vliv.
    "Rozsáhlý pás zeleně, který se nachází západně od hřbitova v Nové Ulici, je největší plochou zeleně na území města. Slouží jako místo pro relaxaci a sportovní vyžití pro neředínské občany, ale i obyvatele vzdálenějších čtvrtí. Občané jej hojně využívají na procházky, sportovní trénink, rekreační běhání či v zimě při sněhu k běžkování," podotkla Volfová.
    Lokalita má podle Volfové také svoji ekologickou a krajinářskou hodnotu. "Neředínský horizont je domovem běžných i vzácnějších živočichů. Žije tu silně ohrožený křeček obecný, řada druhů netopýrů nebo ještěrka obecná. Podrobný biologický průzkum však nebyl zatím proveden," dodala.
    Nový územní plán Olomouce by měl po dlouhých diskusích a vypořádání stovek námitek a připomínek začít platit letos poté, co jej schválí zastupitelstvo. Současný územní plán Olomouce úředníci začali tvořit v roce 1994. V platnost vstoupil o čtyři roky později. K sestavení nového územního plánu město nutí legislativa. Radnice ho ale potřebuje bez ohledu na ni. Současný plán odpovídá podle vedení města realitě poloviny 90. let 20. století, nikoliv aktuálnímu stavu.
0 komentářů
přidat komentář