Architekt kvůli osvětlení náměstí kritizuje olomouckou radnici

Vložil
ČTK
02.04.2014 23:55
Olomouc

HŠH Architekti, Úpravy Horního náměstí v Olomouci, soutěž 1995, realizace 1998 - 2001, snímek Ester Havlová
Olomouc - Pražský architekt Jan Šépka, který se v 90. letech podílel na projektu rekonstrukce Horního náměstí v Olomouci, kritizoval radnici kvůli jejímu plánu instalovat v historickém centru města nové lampy Philips Urbanstar. Postup radních při chystané úpravě osvětlení Horního náměstí přirovnal k praktikám, které před rokem 1989 používali komunističtí funkcionáři. Radnice vyjádření architekta Šépky ponechala bez komentáře.
    "Jednání olomoucké radnice v čele s primátorem nám dává svým autoritativním přístupem zprávu, že ještě dnes je možné vracet se k praktikám užívaným před 25 lety za socialistické éry. Nový primátor Martin Major je přesvědčen, že jako politik a představitel vedení města může rozhodovat o vzhledu pouličního osvětlení Horního náměstí a přebírat roli odborníka k tomu povolaného," sdělil ČTK Šépka.
    Debatou, jak nejlépe osvětlit Horní náměstí, v jehož středu stojí radnice, žije Olomouc už několik měsíců. Po dokončení rekonstrukce Horního náměstí v roce 2001 se totiž zjistilo, že stávající lampy Thorn málo svítí. Radnice proto nyní přišla s návrhem, aby tam byly instalovány lampy Philips Urbanstar, které od loňska osvětlují sousední Dolní náměstí. To se ale nelíbí památkářům ani autorům rekonstrukce Horního náměstí, kteří prosazují původní lampy navržené v projektu opravy městského centra, místo kterých byly nakonec instalovány sloupy Thorn.
    Architekt tvrdí, že primátor prosazuje lampy Philips i přes protesty autorů úprav Horního náměstí, kteří se obávají poškození svého díla, i záporné stanovisko památkářů a odborníků. "Dostáváme se do situace, kdy nám politici začnou bez ohledu na odborníky radit, jak máme postupovat. Dnes nám pan primátor určuje podobu světel, zítra možná bude radit doktorům, jak mají operovat, a novinářům, jak mají psát," podotkl Šépka.
    Podle něj pořízení lamp Philips nebude levné, ale světelné podmínky na Horním náměstí se příliš nezlepší. "Blíží se komunální volby. Pro nás může být takové jednání výzvou k úvaze, zda se chceme vrátit k praktikám, které jsme poznali před rokem 1989, nebo zda zvolíme jiné politiky a primátora, kteří budou jednat v dikci obecných pravidel a budou připraveni o věcech diskutovat," napsal architekt.
    Radní minulý týden na Horním náměstí provedli zkoušku svítivosti lamp Philips a Thorn, výsledky by měli mít v následujících dnech. Radnice chce vyměnit 34 lamp Thorn za Philips, pokud test svítivosti nedopadne dobře, má v záloze rozšíření počtu lamp Thorn o další čtyři. "O dalším postupu bude jednat městská rada na zasedání v pondělí 7. dubna. Do té doby nepovažuje vedení města za nutné ani vhodné reagovat na žádná veřejná vyjádření, byť by byla sebevíc arogantně a emotivně laděná," řekl ČTK mluvčí radnice Michal Folta.
    Pořízení lamp Thorn před 13 lety stálo devět milionů korun. Jejich zkušební provoz začal v březnu 2001 a slabé světlo na náměstí tehdy vyřadilo z provozu bezpečnostní kamery strážníků. Radnice musela koupit nové.
16 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Tak nevím...
Jan Pavel
03.04.14 12:13
já vím
betonář
03.04.14 04:38
Kdo je to?
Tomáš Vích
04.04.14 10:42
Zásah do autorského díla???
Lenka Štěpánková
04.04.14 12:33
zobrazit všechny komentáře

Související články