Olomoucká radnice vymění kritizované lampy na Horním náměstí

Vložil
ČTK
08.05.2013 18:40
Olomouc

foto: Ester Havlová
Olomouc - Olomoucká radnice se po 12 letech rozhodla vyměnit veřejné osvětlení na Horním náměstí. Stávající lampy, které byly na tomto náměstí v historickém centru instalovány při jeho poslední rozsáhlé rekonstrukci, totiž podle odborníků neposkytují dostatečné osvětlení, o čemž se vedly vášnivé debaty hned po jejich zprovoznění v roce 2001. Plán radnice ale zaskočil architekty, kteří projekt rekonstrukce Horního náměstí před léty připravili a o chystané výměně lamp neměli dosud tušení.
    Primátor Martin Novotný (ODS) dnes novinářům řekl, že nové osvětlení bude na Horní náměstí instalováno po dokončení rekonstrukce sousedního Dolního náměstí, které mají od léta osvětlovat lampy Philips Urbanstar. "Stejné lampy chceme umístit také na Horní náměstí. Měly by poskytovat lepší parametry osvětlení než ty často kritizované lampy, které tam jsou instalovány nyní," uvedl Novotný, podle kterého na Horním náměstí nyní večer panuje "velmi nepříjemná míra tmy".
    Horní náměstí chce radnice vybavit novými lampami nejpozději příští rok, přičemž výměna osvětlení bude stát několik milionů korun. Nové lampy vydávají mnohem více světla než původní, avšak neměly by narušit původní koncepci, která klade důraz na osvětlení historických domů lemujících Horní náměstí. "Podle světelného modelu, který jsme si nechali vypracovat, má být na Dolním náměstí až pětinásobná intenzita světla, než je nyní na Horním náměstí," dodal primátor.
    Architekt Petr Hájek, který je spoluautorem projektu rekonstrukce Horního náměstí, dnes ČTK řekl, že o chystané výměně lamp nic neví. "Vůbec nerozumím tomu, že nás jako autory (projektu rekonstrukce Horního náměstí) vedení města neinformovalo o tomto záměru, takže jsme neměli možnost se k němu vyjádřit. Napíšu jim (vedení radnice) dopis, ve kterém se proti tomuto postupu ohradím," uvedl Hájek.
    Radnice před chystanou výměnou lamp bude muset podle Hájka nejprve získat souhlas autorů projektu rekonstrukce Horního náměstí. "Mohlo by dojít k porušení autorských práv, který na tento prostor máme," upozornil Hájek, který chce s vedením radnice zasednout k jednacímu stolu. "Pokud by tam proti naší vůli chtěli instalovat nějaký typ osvětlení, který by tu věc poškodil, tak se samozřejmě budeme bránit," varoval.
    Po dlouhých diskusích architektů a památkářů stojí na Horním náměstí od roku 2001 lampy typu Thorn, což byl podle Hájka kompromis. Tvůrci projektu rekonstrukce Horního náměstí totiž původně prosazovali jiný, modernější typ osvětlení, ale to se tehdy nelíbilo některým radním a památkářům. Hájek míní, že by nyní mohla být znovu otevřena diskuse o tom, zda na Horní náměstí instalovat původně navrhované lampy.
    Za 33 lamp Thorn radnice před 12 lety zaplatila devět miliónů Kč. Slabé světlo na náměstí při zahájení zkušebního provozu v březnu 2001 oslepilo bezpečnostní kamery strážníkům. Radnice tehdy musela koupit nové kamery za 400.000 korun. Odborníci poté změřili intenzitu světla a potvrdili, že lampy málo svítí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Za 33 lamp 9 mega
Fiala
08.05.13 09:47
zobrazit všechny komentáře

Související články