Začala přestavba brněnské fakulty informatiky, potrvá dva roky

Zdroj
Jan Tomandl
Vložil
ČTK
17.10.2012 18:15
Brno

Petr Pelčák

Brno - Areál Fakulty informatiky Masarykovy univerzity v Brně do roku 2014 získá nový vzhled. Zlepší se také zázemí pro výuku i výzkum. Škola už koncem léta nechala zdemolovat čelní křídlo, dnes na jeho místě slavnostně začala stavba modernějších prostor. Kromě výukových účelů poslouží také pro rozvoj inovativního podnikání.
    
Přestavba je součástí projektu Centra vzdělávání, výzkumu a inovací v informatice (CERIT), řekla ČTK mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Nové čelní křídlo areálu, označované jako A1, bude mít pět pater. Uvnitř budou posluchárny, učebny, laboratoře, kanceláře, knihovna a moderní datové centrum. Evropská unie poskytla na stavbu 350 milionů korun.
     Na novou čelní budovu naváže vědeckotechnický park a podnikatelský inkubátor specializovaný na informační a komunikační technologie. Pro potřeby inkubátoru vznikne sedmipatrová budova A2 a kryté parkoviště. Stavba si vyžádá 132 milionů korun.
     Součástí rozvoje fakultního areálu je také nové počítačové centrum CERIT Scientific Cloud pro zpracování vědeckých dat a související výzkum v oblasti informačních technologií. Centrum je už v provozu. Poskytuje výpočetní a úložné zdroje pro potřeby vědců z Česka i zahraničí. Na vybavení centra získala univerzita 130 milionů korun.
     Rozsáhlá přestavba klade zvýšené nároky na organizaci výuky a běžného chodu fakulty. "Stavební práce jsou naplánovány tak, aby do provozu zasahovaly co možná nejméně," uvedl děkan fakulty Michal Kozubek. Přesto si musela univerzita pronajmout prostory v  Šumavské ulici, kam přesunula část výuky, několik výzkumných laboratoří a kanceláře.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
DOTAZ-SOUTĚŽ ?
mufna
18.10.12 05:33
Soutěže
Jan Kratochvíl
18.10.12 08:15
zobrazit všechny komentáře

Související články