Centrum pro slabozraké v Olomouci stálo kraj 250 milionů

Zdroj
Martina Šaradínová
Vložil
ČTK
22.08.2012 19:30
Olomouc

Pro architekta Vladimíra Vychodila byla nová budova výzvou.

Olomouc - Mateřská škola pro 15 dětí, základní škola pro více než 100 školáků, internát, tělocvična i venkovní hřiště tvoří nové Vzdělávací centrum pro slabozraké, které bylo včera slavnostně otevřeno v Olomouci. Jeho výstavba, plánovaná již od roku 1999, přišla Olomoucký kraj na více než 250 milionů korun a byla největší investiční akcí hejtmanství dokončenou v  posledních letech. Podle ředitele školy Jiřího Müllera jde v tuzemsku o  výjimečné zařízení.

     "Ojedinělost spočívá v tom, že se jedná o novostavbu přímo určenou pro zrakově postižené. V novodobých dějinách taková škola v Česku není. Objekt v Litovli, v němž jsme dosud sídlili, nebyla původně školská budova, byla absolutně nevyhovující. Nebyla tam tělocvična, hřiště, odborné kabinety a podobně. Pokud by se tento projekt neuskutečnil, škola by šla do útlumu a skončila by," řekl ČTK ředitel.
     Ve škole se bude vzdělávat přes 100 žáků, v internátu bude bydlet 30 dětí. Děti mají k dispozici keramickou dílnu, cvičnou trasu pro orientaci v prostoru, cvičné kuchyňky, jídelnu i  venkovní hřiště. Prostory budou moci využívat i lidé, kteří přišli o zrak až v  dospělosti. "Nevidomí si na cvičné ploše zvykají chodit na různých površích. Takto vybaveni pak mohou vyrazit do terénu," uvedl ředitel.
     Podle něj je cílem centra nejen poskytnout dětem základní vzdělání, ale připravit nevidomé a slabozraké na samostatný život mimo zařízení. Centrum se bude věnovat vedle zrakově postižených i dětem s poruchami učení nejen z Olomouckého kraje, ale i  kraje Zlínského a Pardubického.
     Výzvou byla nová budova i pro architekta Vladimíra Vychodila, který musel projekt během 13 let několikrát upravovat. "Takovou školu jsme dělali poprvé, zkušenosti jsme čerpali i v zahraničí. Kladli jsme důraz na domácké prostředí v bydlení, aby dítě dostalo všechny ochranné prvky a mohlo si osvojit veškeré návyky. Nakonec jsme zvolili multifunkční zařízení, které se otevře i široké postižené veřejnosti. Vše je barevné, protože slabozrací lidé mají jiné barevné vnímání. Experti nám poradili, jaké barvy zvolit, aby splnily svůj účel," uvedl architekt.
Výstavba byla zahájena v lednu 2001 a do plného provozu bude zařízení uvedeno na začátku školního roku.
     Škola nese jméno významného očního lékaře a primáře očního oddělení v  Olomouci Václava Vejdovského, jenž se o zřízení speciální školy zasloužil.

9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Veřejné prostředky
anonymous
23.08.12 09:48
doufáme, že jste takovou školu dělali naposled
tomas Růžička
23.08.12 11:00
Skutečně taková hanba?
Rýpal
23.08.12 11:02
doočíbijící hamba
takyarchitekt
23.08.12 12:01
odpudivý koncentrák
Jáchym Kozojed
24.08.12 03:47
zobrazit všechny komentáře

Související články