Propuštění zaměstnanci Bauhausu v Brně se bránili demonstrací

Zdroj
Barbora Měchurová
Vložil
ČTK
10.08.2012 19:00
Brno - Asi 70 bývalých zaměstnanců Bauhausu v Brně -Ivanovicích dnes protestovalo proti svému propuštění. Do práce nenastoupili kvůli neotevření již postaveného marketu, který byl podle aktivistů povolený na základě sporného certifikátu. Policisté kvůli demostrantům uzavřeli sjezd ze silnice vedoucí na Svitavy do Ivanovic. Lidé si od dnešní akce slibují rychlejší prošetření případu soudem. Bránit se chtějí i peticí, řekl dnes ČTK organizátor akce Zdeněk Strmiska.
     Bauhaus v brněnských Ivanovicích je dostavěný a je v něm navezené zboží. Už třičtvrtě roku čekají zaměstnanci na jeho otevření, které se zřejmě v dohledné době neuskuteční. Zatím pracovali na jiné pobočce Bauhausu, k  prvnímu červenci ale dostali výpověď. Proti otevření Bauhausu se postavili aktivisté ze sdružení Nesehnutí, podle kterých stavbu umožnil sporný certifikát. Napadli ho a soud přiznal odkladný účinek stavby, která se tak zatím nesmí otevřít. Problémy zaměstnanců vznikly podle Strmisky právě kvůli pomalému postupu soudu v Praze, který se spornou stavbou zabývá.
     "Oni na to čas mají, my ne. Proto jsme se rozhodli demonstrovat. Také jsme zorganizovali petici, kterou pošleme do parlamentu, zatím máme zhruba 4000 podpisů," řekl ČTK Strmiska. Zaměstnanci se v otevřeném dopise obrátili i na vedení města a kraje, odpovědi však byly podle Strmisky alibistické.
     Podle policejní mluvčí Andrey Strakové proběhla demonstrace bez problémů. "Policisté zpomalovali auta na hlavním tahu na Svitavy, kolony se ale netvořily a vše proběhlo v klidu," potvrdila ČTK Straková.
     Stavbu hobbymarketu v Ivanovicích umožnil certifikát vydaný autorizovaným inspektorem Milanem Teigiserem. Aktivisté, kteří proti stavbě dlouhodobě protestují, podali proti certifikátu žalobu. Dokud o ní Městský soud v Praze nerozhodne, zůstane Bauhaus kvůli přiznanému odkladnému účinku zavřený. Škodu spojenou s případným úplným zmařením investice vypočetl Bauhaus na 2,24 miliardy korun.

1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Není bauhaus
Gropius
11.08.12 12:37
zobrazit všechny komentáře

Související články