Cigler Marani navrhli novou podobu stánků na Václaváku

Zdroj
Jana Hrubá
Vložil
ČTK
02.06.2012 12:20
Praha

Cigler Marani Architects, s.r.o.

Praha - Praha chce změnit a sjednotit podobu stánků na Václavském náměstí. Vybírat bude z několika moderních prosklených návrhů, které připravilo architektonické studio. Nové stánky by mohly vzhled náměstí vylepšit už na začátku příštího roku, řekla ČTK radní pro majetek Aleksandra Udženija (ODS).
     Nejlepší z návrhů z dílny Cigler Marani Architects vybere komise rady. Její členové budou v červnu diskutovat i o konkrétních místech, kde by měly stánky stát, kolik jich bude a jaký sortiment v nich budou prodejci nabízet. Zpracovaný materiál pak půjde ke schválení do rady hlavního města. První stánky by se mohly na náměstí objevit v lednu.
     Prodejci, kteří budou mít stánky pronajaté, by se podle plánů magistrátu měli zaměřit na prodej květin, pečiva, novin a tabáku. Nezmizí ani tradiční sortiment občerstvení, především oblíbené klobásy. "Chceme tomuto místu vrátit atmosféru," řekla ČTK Udženija. "Bude to místo odpočinku, ale i místo, které je ideální pro konání různých kulturních a společenských akcí," doplnila.
     Výměna stánků souvisí s celkovou úpravou náměstí, kterou Praha připravuje už řadu let. Projekt počítá mimo jiné s rozšířením zeleně, omezením dopravy, větším prostorem pro pěší i s obnovením tramvajové tratě. Prvním krokem k obnově náměstí je podle radní uzavření dolní části pro automobilovou dopravu. Magistrát také nedávno nechal zpracovat změnu územního plánu, která umožní návrat tramvají na Václavské náměstí.
     Turisty vyhledávané Václavské náměstí nemá v posledních letech příliš dobrou pověst. Občanská sdružení i samotní Pražané často poukazují na velké množství aut, nepořádek, prodej drog a prostituci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články