Suchý Důl obnovuje kapli, kterou vloni zničil požár

Vložil
ČTK
28.08.2011 11:05
Suchý Důl (Náchodsko) - Suchý Důl na Náchodsku obnovuje kapli, kterou vloni v červenci poničil požár. Replika původní dřevěné kaple, na jejíž výstavbu se ve veřejné sbírce podařilo získat přes milion korun, by měla být slavnostně otevřena v příštím roce. ČTK to dnes řekl starosta Suchého Dolu Vítězslav Vítek.
      "Letos chceme dokončit kompletní stavbu, příští rok budeme pracovat na vnitřním vybavení kaple, například na oltářích a dalších zdobných prvcích," uvedl. Stavba nové kaple začala letos na konci května, na místě již vznikl sokl z pískovcových kvádrů, ke kterému je připojena konstrukce kaple. V ateliéru restaurátora Jindřich Roubíčka vzniká také socha Panny Marie, která by měla být k vidění na letošním posvícení na konci září.
     "Termín dokončení oprav zatím neumíme odhadnout," řekl Vítek, podle kterého se dosud podařilo ve sbírce vybrat přes milion korun. Sbírka však nadále pokračuje, protože náklady na výstavbu repliky budou vyšší než zatím vybraná suma.
      Dřevěná kaple byla postavena z darů poutníků v roce 1897 jako připomínka 23 mariánských zjevení v letech 1892 až 1895, které údajně měla tehdy čtrnáctiletá Kristina Ringlová. Suchý Důl se tak stal nakrátko poutním místem. Z  kaple zůstal po požáru pouze základový rošt a plechová střecha. Policie vloni v  srpnu oznámila, že obvinila ze zapálení kaple mladíka.
0 komentářů
přidat komentář