Brno postaví dva nové pečovatelské domy pro seniory

Vložil
ČTK
10.08.2011 22:25
Brno

Únikové schodiště Domu s pečovatelskou službou v Brně-Komíně (Atelier Habina; 2011)
Brno - Brno rozšíří možnosti ubytování pro seniory, kteří chtějí žít na dosah rehabilitace i dalších služeb. Postaví pro ně dva nové domy s  pečovatelskou službou. Vzniknou na městských pozemcích v prolukách v Mlýnské a Křídlovické ulici. Záměr výstavby dnes schválili radní. Město tak pokračuje ve snaze rozšiřovat možnosti bydlení pro seniory, řekl dnes novinářům primátorův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD).
      V každém domě má být kolem 20 bytů plus společné prostory v přízemí. Náklady na jednu stavbu odhadla radnice na 30 milionů korun. Schválení investičního záměru umožní vybrat projektanta, zadat studii i další kroky, řekl Pospíšil. Město chce stavby zaplatit z fondu bytové výstavby, kam vkládá příjmy z privatizace bytů. Když se projektování ani žádné z  výběrových řízení nezadrhne, domy by podle Pospíšila mohly být k nastěhování na konci roku 2013.
      V Brně je míst v podobných zařízeních nedostatek. Byty v domech s pečovatelskou službou jsou částí seniorů vyhledávané. Nájemníci na nich oceňují to, že zaplatí nájemné a o bydlení, úklid a další věci se nemusejí vůbec starat. Navíc se počítá se staršími obyvateli, takže výtahy v domě jsou samozřejmostí. Lidé si mohou obvykle objednat dovoz obědů i praní prádla, k  dispozici bývá v přízemí rehabilitace i lékař.
      Náměstek zdůraznil to, že město se snaží mít neustále rozpracovaných několik podobných záměrů. Na začátku roku radnice otevírala nový dům s pečovatelskou službou v městské části Komín, bydlení pro seniory tam vzniklo přestavbou deset let nepoužívané mateřské školy. Další dům s pečovatelskou službou vzniká v městské části Řečkovice, a to z hrubé stavby samoobsluhy, postavené na konci 80. let.
      "Před spuštěním je přestavba domova mládeže Juventus na domov s pečovatelskou službou a startovací byty," uvedl Pospíšil. Dům se nachází v městské části Kohoutovice.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
soutěž
MUFNA
13.09.11 12:35
Nyní máme oba 54 let
takyarchitekt
26.04.12 02:26
zobrazit všechny komentáře

Související články