Karlovy Vary mají nový fenomén, diváci festivalu jezdí na bicyklech

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
06.07.2011 23:15
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Novým fenoménem 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech je jednoznačně bicykl. Pokus ulehčit filmovým fanouškům cesty mezi kiny přerostl původní myšlenku a na kolech tak jezdí nejen oni, ale také novináři píšící, některé televizní štáby, a dokonce důležití hosté, kteří by klidně mohli využívat luxusní limuzíny. Zájem o kola roste a díky lepšícímu se počasí se budou statistiky nejspíše zlepšovat, řekl ČTK Martin Verner z festivalové půjčovny.
      Nápad půjčovat jízdní kola návštěvníkům festivalu dotáhli do konečné podoby pořadatelé filmové přehlídky společně s pražským Ski a Bike Centrem Radotín, které se postaralo o veškeré zázemí. Do Karlových Varů přivezlo na 60 bicyklů, které jsou rozmístěny na třech stanovištích. Ve stanovém městečku, u hotelu Thermal a vedle Grandhotelu Pupp. Kompletně je tak pokrytá celá trasa, po níž se návštěvníci festivalu pohybují. "K půjčení stačí osobní průkaz a festivalová akreditace," uvedl Verner.
      Zájemce o kolo vyplní stručný formulář, na jednu smlouvu lze půjčit dvě kola až na čtyři hodiny. První hodina je přitom zadarmo, za každou další je poplatek 100 korun, uvedl Verner. Hned v první den festivalu uzavřelo smlouvu 158 lidí, druhý den přehlídky znamenal nárůst na 509 smluv, třetí den zájemci podepsali 602 smluv a úterý, pátý den festivalu, to bylo 806 smluv. "Většina smluv je přitom na dvě kola. Vzhledem k lepšícímu se počasí čekáme, že padne hranice 1000 smluv za den," poznamenal Verner.
      Zatím si pochvaluje, že se neztratilo jediné z vypůjčených kol a ani žádné z nich nebylo vážněji poškozeno. S drobnými škrábanci se prý počítalo a není to žádná tragédie. Co je důležité, nikdo na kole dosud nehavaroval a neutrpěl újmu na zdraví, podotkl Verner. Ke kolu všichni dostávají i ochrannou přilbu. S novou službou je velmi spokojen například Josef Bolom, který na festival přijel z Prahy. "Že je tady půjčovna, jsme zjistili ve stanovém městečku. Je to výborné, už nemusíme po Varech chodit pěšky," uvedl.
      Do další kategorie cyklistů patří na festivalu rychlí poslové - messengeři. Ze stanoviště v Thermalu vyjíždějí velmi často a za den našlapou mezi 40 až 50 kilometry. Nejčastější trasa vede z  Thermalu do Puppu po rušné lázeňské třídě. "Jsme tady dva, jeden je na cestě a druhý přijímá zásilky. Při jízdě mezi stovkami lidí musíme být velmi opatrní," podotkl kurýr Jakub Boverka. Další lidé pak šlapou do pedálů stacionárních Oranžových kol. Ti sice nikam nedojedou, ale svým snažením přispějí na charitu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ojoj
Adam Steiner
08.07.11 04:04
zobrazit všechny komentáře

Související články