Na 150 lidí demonstrovalo v Plzni proti boření kulturního domu

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
21.06.2011 22:30
Plzeň

Plzeň - Na 150 převážně mladých lidí z různých občanských iniciativ pochodovalo dnes odpoledne Plzní. S transparenty a skandovanými hesly protestovali proti demolici kulturního domu Inwest na Americké třídě a proti stavbě obchodního centra Aréna, které chce majitel Inwestu a okolních pozemků na místě kulturního domu postavit. Pochod od hlavního vlakového nádraží i následný happening před Inwestem monitorovalo několik desítek policistů a strážníků. Akce se podle policie obešla bez incidentů.
      Proti záměru investorů se v Plzni zvedla vlna odporu, vzniklo také například občanské sdružení Kultura(k) vítězí, pod jehož petici za dům kultury se podepisují stovky lidí. Aktivisté se snažili prosadit na jednání zastupitelů, aby město zavedlo závazný regulační plán, který by zamezil stavbě dalšího obchodního centra a parkovacích ploch ve středu města. Zastupitelé se nakonec shodli na zpracování regulačních podmínek. Ty ale nejsou pro investora závazné, představitelé města nicméně tvrdí, že podmínky budou ze strany magistrátu nepřekročitelnou součástí pro vydání územního rozhodnutí. Regulační podmínky by měly jmenovat zastavěnou masu a členění objektu, ale také využití objektu.
      Součástí dnešní akce byla i vystoupení alternativní poezie či hudební program. Podle řečníků je absurdní, že Plzeň se nazývá hlavním městem evropské kultury v roce 2015, přestože dovolí zboření vlastně jediného kulturního domu. "Chtějí nám zbořit kulturní dům, vzít část veřejného prostoru a nahradit je kulturou spotřeby a nakupování. Ucpou nám hubu svými hamburgery, abychom nekřičeli, a vytvoří konzumního jedince a pro něj stroje na štěstí," zaznělo z úst řečníků.
      Jeden z organizátorů akce, který nechtěl prozradit své jméno, je prý zásadně proti bourání kulturního domu, přezívaného Plzeňany Dům hrůzy u Radbuzy. Nepřipouští ani možnost, že v novém areálu Aréna by kromě obchodní části byly i byty, služby, kulturní a sportovní vyžití, jak podle vedení města nyní připouští investor. "Ten dům sice teď vypadá dost hrozně, ale máme už teď nápady architektů, jak by se dal upravit do moderní podoby bez bourání," tvrdí demonstrant.
      Martin Marek z iniciativy Kultura(k) vítězí je rád, že do protestů se zapojily i další skupiny lidí. Kromě mladých byli v průvodu vidět i senioři. Přidávali se i další chodci, když zjistili, za co lidé protestují. "Je potřeba, aby v Plzni takové akce byly, nejsme to jen my, komu to vadí," poznamenal Marek. Akci podpořili také někteří obchodníci z Americké třídy. "Je to strašné, Inwest sice není teď nic moc, ale další obchodní centrum tady nechceme," řekl ČTK jeden z prodavačů v ulici.
      I přes odpor řady lidí je ale o demolici kulturního domu už patrně rozhodnuto. Poslední naděje zastánců budovy zhatili počátkem června památkáři, když nepodpořili snahy prohlásit stavbu z roku 1986 za památku.
      Jeden z  největších domů kultury v tehdejší ČSSR má kapacitu sálu 2000 lidí. Konají se tam koncerty, maturitní plesy, módní přehlídky, veletrhy a konference. V obří stavbě sídlí také Divadlo Miroslava Horníčka a řada obchodů, které už pronajaté prostory opouštějí.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zbourat či přestavět ?
Vlastík M.
23.06.11 11:51
zobrazit všechny komentáře

Související články