Velenov připravuje stavbu nejvyšší rozhledny na Moravě

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
17.06.2011 21:50
autor:Projektový ateliér Abras
Velenov (Blanensko) - Velenov na Blanensku připravuje stavbu nejvyšší rozhledny na Moravě, která by měla začít v příštím roce. Přijde na zhruba 20 milionů korun a bude měřit 65 metrů. Za hezkého počasí z ní spatří příchozí oblast od hory Praděd v Jeseníkách až po Vídeň a Alpy. Součástí věže bude restaurace, která nabídne místní speciality a jednoduchá domácí jídla, řekl dnes ČTK velenovický starosta Jan Havelka.

    "Kvůli projektu jsme museli změnit územní plán. Nyní budeme žádat o stavební povolení a následně o evropské dotace," uvedl.
    Ocelová konstrukce se třemi vyhlídkovými plošinami bude stát na kopci Stojan v Drahanské vrchovině. Obec na projektu spolupracuje s mikroregionem Boskovicko. Svoji část investic, které musí do záměru vložit, získala prodejem svých lesů.
    Starosta zdůraznil, že velenovická věž by měla být svým vzhledem jedinečná, aby se stala turistickým lákadlem.
    Nyní je na Moravě asi 85 vyhlídkových věží. Zhruba čtvrtina vznikla v uplynulých pěti letech, kdy nastal rozhlednový boom.
    Radnice do nich investují ve snaze přispět k oživení zájmu turistů o známé přírodní lokality. Nejnovější z věží stojí u Drnovic nedaleko Vyškova. Každý projekt představoval investici od 2,5 do pěti milionů korun. Velenovická rozhledna z nich tedy bude nejdražší. Pravděpodobně bude pojmenována Velenka.
    Nejvyšší vyhlídka na Moravě je na vysílači umístěném na vrchu Praděd. Objekt měří 145,5 metru, vyhlídková plošina je ve výšce 70 metrů a jeho majitelem jsou České radiokomunikace.
0 komentářů
přidat komentář

Související články