Opravy zámeckého návrší vyjdou Litomyšl o 50 milionů Kč levněji

Vložil
ČTK
26.04.2011 20:20
Litomyšl (Svitavsko) - Litomyšl by měla ušetřit na stavební části revitalizace zámeckého návrší zhruba 21 procent proti rozpočtové ceně. Projektanti spočítali náklady na zhruba 240 milionů korun, výběrové řízení vyhrála pražská stavební společnost Hochtief CZ s cenou téměř 190 milionů korun. ČTK to řekl místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
    "Je to velké snížení proti rozpočtové ceně, ale dnes je to poměrně obecný jev. Cokoliv soutěžíme, jde o takových 30 až 40 procent dolů, firmy potřebují práci," uvedl Kašpar.
    Do soutěže se přihlásilo 14 firem, jedna byla vyřazena, neboť nedoložila potřebné podklady. Námitky z její strany Kašpar neočekává. Cenu kolem 190 milionů nabídly i další čtyři firmy. Vítězná cena se ještě může mírně změnit, stavební firma má měsíc na to, aby si zkontrolovala všechny výměry a detaily podle projektu.
    Opravy historických památek město připravuje od roku 2007. Na projekt v ceně 400 milionů korun získalo stoprocentní dotaci od Evropské unie. Sedm budov a čtyři volné prostory - první nádvoří, pivovar, konírna, jízdárna, horní nádvoří, kočárovna, stáj, park, piaristická kolej, piaristický kostel a předzámčí - mají být opravené do roku 2013. Projekt je největší investicí v novodobé historii města.
    Výběrové řízení radnice rozdělila na dvě části, stavební a restaurátorskou. Lhůta pro podání nabídek restaurování uměleckých předmětů piaristického kostela Nalezení svatého Kříže skončí 12. května, předpokládané náklady činí asi 30 milionů korun. Ostatní peníze z dotace, zhruba 130 milionů korun, jsou určeny na kulturní a výstavní projekty spojené se zámeckým návrším a na jejich propagaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články