Z jedné z nejstarších budov v Plzni vznikne centrum volného času

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.03.2006 18:55
Plzeň

PLZEŇ - Jedna z nejznámějších a nejstarších budov v historickém jádru Plzně se od dubna změní ve sportovní a zábavní centrum, jedno z největších ve městě. V mohutné budově, která je z roku 1386 a je součástí poloostrova a jezu na řece Mži, vzniknou čtyři profesionální bowlingové dráhy, squashové kurty, sály na aerobik a zahradní restaurace ve stylu starobylého mlýna. ČTK to řekl spolumajitel areálu Radek Urban.

"Rekonstrukce si vyžádá 40 až 50 milionů korun," dodal. Majitelé rozsáhlý areál koupili v dražbě před dvěma lety. Jeho součástí je poloostrov, na němž plánují hřiště na plážový volejbal, petanque a velký prostor pro vyžití dětí a mládeže.
Do konce roku bude v objektu ještě luxusní čtyřhvězdičkový hotel, který je zatím v Plzni jen jeden. Majitelé, kteří tam dále připravují rehabilitační centrum, zachovali v budově dřevěné podlahy a nosné trámy. "Architektura historického mlýna zůstala v původní podobě," uvedl Urban.
Radnice centrálního plzeňského obvodu projekt velmi vítá. "Jde o jedno z nejkrásnějších míst v Plzni. Sportoviště i kvalitní ubytování městu a hlavně jeho centru citelně chybějí," uvedla starostka největší městské části Jaroslava Maříková.
Budova se šesti podlažími sloužila několik set let až do roku 2000 jako mlýn na obilí. Stojí u památkově chráněného mostu přes Mži. V roce 1883 vyhořela a o tři roky později ji zmodernizoval známý plzeňský podnikatel Hermann Kussi. Součástí areálu je od roku 1932 fungující malá vodní elektrárna.
Provozovatelé sportovního a zábavního centra Kalikovský mlýn plánují vytvořit z poloostrova centrum volného času pro Plzeň a okolí a chtějí tam pořádat kulturní akce typu koncertů, středověkých zábav a recesistických plaveb po řece Mži.
0 komentářů
přidat komentář