Vychází kniha Londýňanů Kocourka a Slobodové o Češích a Slovácích

Zdroj
Jiří Majstr
Vložil
ČTK
03.03.2006 18:35
Plzeň

PRAHA/LONDÝN - Třeboňské nakladatelství Carpio vydává knihu Londýňanů Milana Kocourka a Zuzany Slobodové o životních osudech Čechů a Slováků žijících v Británii, ale také Britů zabývajících se Čechy a Slováky. Kniha s názvem Česko-slovenská Británie vznikala dva roky a obsahuje na 30 medailonů lidí v Čechách či na Slovensku slavných i méně známých. Křest knihy je plánován v Praze 6. března.
První místo dali autoři Václavu Holarovi, který má zvláštní význam v dějinách britské metropole, protože pro Brity ve svých rytinách zachytil podobu, jakou měl Londýn před velkým požárem v roce 1666, který prakticky zničil City.
V seznamu jsou dále například romský aktivista Ladislav Baláž, první český pilot v Royal Air Force Jiří Hartman, spisovatel a novinář Karel Bruščák, architektka Eva Jiřičná, filmař Jan Kaplan, spisovatel Benjamin Kuras, kněz Jan Lang, politologové Kieran Williams a Tim Gardner nebo autor knihy Noční jestřáb o českých pilotech v Británii Roger Darlington.
"Nejvíce mně bavily rozhovory s těmi lidmi, protože jsou to lidé vybíraní podle toho, čeho dosáhli," řekl ČTK Milan Kocourek, který má za sebou 24 let práce v BBC a kterého česká veřejnost zná jako stálého spolupracovníka Českého rozhlasu v Londýně. "Například stavitel (sir Frank) Lampl, který z koncentráku za druhé světové války to dotáhl až na osobu číslo jedna ve společnosti Bovis, což je zřejmě největší stavební firma na světě." Právě možnost poslouchat názory lidí, o nichž chtěl napsat, byla pro Kocourka největší radostí a odměnou za jeho dvouleté úsilí.
Jeho spoluautorka Zuzana Slobodová, která vystudovala filozofii a psychologii na univerzitě v Oxfordu, pracuje dnes jako překladatelka, tlumočnice a novinářka. Její práci mohli poznat čtenáři Literárních novin, Nové přítomnosti, Mostů a dalších periodik.
0 komentářů
přidat komentář