Poslanci budou znovu hlasovat o novém stavebním zákonu

Vložil
ČTK
28.02.2006 21:50
Praha

PRAHA - Poslanecká sněmovna by měla na nadcházející březnové schůzi znovu projednávat nový stavební zákon. Předlohu totiž poslancům vrátil počátkem února s výhradami Senát. Podpořil sice zjednodušení stavebního řízení, senátoři ale do předlohy zapracovali několik změn. Schůze sněmovny začne v úterý 7. března.

Nový stavební zákon by měl od příštího roku zjednodušit administrativu spojenou se stavbou rodinných domů, garáží nebo rekonstrukcemi bytů. Místo původního stavebního povolení by mělo občanům pro malé stavby stačit jen ohlášení.
Do sněmovny předlohu Senát vrátil například s opravou formulace, podle které by mohli být jednotlivci pokutovaní až půl milionem korun, zatímco za stejný prohřešek by firmě hrozila pokuta menší. Senát sankci vyměřil pro obě skupiny stejně ve výši 200.000 korun. Omezil také působnost nově zaváděné funkce zástupce veřejnosti a povinnost obcí založit radu pro udržitelný rozvoj.
Možnost vyvlastnění Senát omezil pouze na případ výstavby dopravní a technické infrastruktury, sněmovní verze operovala s širším pojmem veřejně prospěšná stavba. Ta měla podle ministra Radko Martínka (ČSSD) zahrnovat ještě stavby pro školské, sociální a zdravotnické potřeby.
Hlavním cílem zákona, který má nahradit normu z poloviny 60. let, je zredukovat administrativu. Kabinet si od předlohy slibuje, že podpoří rozvoj regionů i výstavbu bytů. Stavebníci tvrdí, že předkládaný návrh zákona je vůči platnému právnímu stavu revoluční. V současné době trvá příprava stavby včetně povolení mnohdy déle než samotná realizace. Za hlavní přínos nového zákona považují stavebníci snížení administrativy, která zjednoduší přípravu a provedení staveb.
Novela by měla také výrazně omezit administrativu spojenou s přípravou velkých staveb. Zákon má úřadům umožnit kontroly na stavbách i po jejich dokončení. Nutnost tohoto opatření podle Martínka potvrdily pády střech pod tíhou sněhu v posledních dnech. "Ukázalo se, že nemáme právní nástroj pro kontrolu staveb, to se ale změní," uvedl. Norma mění také proces územního plánování, zahrnuje například možnost takzvaného územního konsenzu, který by umožnil zrychlit změny v plánu při souhlasu všech stran.
0 komentářů
přidat komentář