Ve Francii budí vášně objekt gigantické nahé ženy nad kostelem

Vložil
ČTK
31.12.2010 10:45
Francie

Paříž

Paříž - Plánovaná gigantická socha nahé ženy v blízkosti historického opatství, které je na seznamu UNESCO, vzbuzuje nyní vášně ve francouzském městě Tours a okolí. Už 4000 lidí podepsaly petici, aby socha byla umístěna jinde, spory o ni rozdělují místní politiky, výhrady dal najevo i tourský arcibiskup. Renomovaný sochař Michel Audiard, který sochu navrhl, se ostentativně diví, protože před dvěma lety městská rada v Tours tento projekt schválila.

    Socha má představovat nahou ženu ležící na zádech a opírající se o lokty. Na délku má měřit 40 a na výšku 17 metrů. Pod jejíma nohama mají být výstavní prostory. Socha se má jmenovat Žena Loira a od roku 2013 to má být jeden z "odznaků" celého regionu.
    Má stát na břehu Loiry v těsné blízkosti opatství Marmoutier, kde žil ve 4. století tourský biskup svatý Martin, později jeden z nejpopulárnějších světců díky legendě, že se podělil s chuďasem o plášť. Místo je na seznamu světového kulturního dědictví, který vede Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).
    Petici, která po Tours a okolí koluje, nezpochybňuje uměleckou kvalitu díla, ale jen jeho umístění. Doprovází ji fotomontáž, na které se hlava ženy a část jejího těla včetně poprsí vysoko tyčí nad stromy za historickým opatstvím.
    "Kdyby mi to takto předložili, podepsal bych to taky," řekl agentuře AFP sochař. Podle něho bude dílo stěží přečnívat koruny stromů a z Marmoutier nebude vidět vůbec.
    V debatách na internetu ale převládají pobouřené hlasy. "Nahá žena nad kostelem, to dobře odráží naši společnost," napsala jedna žena, další volají "hanba", "provokace" a podobně.
    Tourský arcibiskup Bernard-Nicolas Aubertin k projektu vyslovil výhrady, ale otevřeně ho neodsoudil.
    Sochař řekl, že projekt je v běhu už tři roky, "a teď jako náhodou pár měsíců před kantonálními volbami se objeví tahle petice".
    Petice má být předložena tourské městské radě, která předloni projekt schválila, a to jednomyslně. Teď ale někteří její členové váhají. Jeden z nich, "shodou okolností" z opozice, řekl, že tehdy byl projekt vágní, že uvažované místo není nejvhodnější a že má obavu hlavně z toho, že UNESCO kvůli soše vyškrtne údolí Loiry ze svého seznamu.
    Organizace k takovému kroku sahá jen naprosto výjimečně. Loni ze seznamu vyškrtla údolí Labe v Drážďanech, protože tam byl postaven nový most narušující původní ráz krajiny.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Bajkajlaj
Baum Mirko
06.01.11 05:03
Artist’s impression
Dr. Lusciniol
07.01.11 01:30
zobrazit všechny komentáře