V soutěži na Husův památník na Krakovci se sešlo 14 návrhů

Vložil
ČTK
21.12.2010 00:15
Praha

Praha - V soutěži na zhotovení památníku Mistra Jana Husa na hradě Krakovec se sešlo 14 návrhů. Otevření obálek je plánováno v úterý, po Novém roce byla pak odborná porota měla doporučit vítěznou podobu Husovy sochy, řekla dnes ČTK vedoucí odboru kultury a památkové péče krajského úřadu Klára Zubíková.
    Hus na Rakovnicku působil v době prohlášení za kacíře a vypovězení z Prahy. Památník, který mu bude věnován, chce hejtmanství odhalit příští rok 6. července při tradiční připomínce výročí Husova upálení.
    Podle hejtmanova náměstka Marcela Chládka (ČSSD) by měl být vítěz soutěže znám nejpozději do konce ledna, aby se památník do léta stihl vybudovat. "Stropová částka je dva miliony korun na všechno, to znamená i na instalaci a všechna další povolení a podobně. Socha by měla stát do milionu korun," uvedl Chládek.
    Podle Zubíkové je soutěž anonymní, zatím tudíž nemohla prozradit, zda se do ní přihlásili nějací známí výtvarníci. Kraj chce podle ní všechny návrhy později představit veřejnosti, výstava by se mohla uskutečnit v  Rabasově galerii v Rakovníku.
    Jan Hus ve svých kázáních kritizoval církevní praxi a požadoval návrat k chudé církvi, za což si vysloužil klatbu. Před koncilním soudem v Kostnici odmítl své učení odvolat, a jako kacíř byl proto upálen. Jeho smrt posílila v českých zemích reformní hnutí, které přerostlo v husitskou revoluci. Hrad Krakovec byl posledním Husovým útočištěm před jeho odchodem na kostnický koncil, kde měl obhájit své reformní názory, namísto toho byl však uvězněn a 6. července 1415 upálen.
0 komentářů
přidat komentář

Související články