Brněnským zahrádkářům vadí chystaný územní plán

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
15.12.2010 22:05
Brno

Brno - Brněnští zahrádkáři dnes na setkání s úředníky kritizovali chystaný územní plán. Architekti v něm navrhují, aby plocha zahrádek klesla z dnešních bezmála 1400 hektarů na zhruba polovinu, záleží na variantě. Zhruba pětinu zrušených zahrádek chtějí architekti využít k bydlení, další plochy jako parky, plochy k rekreaci či sport. Zahrádkáři to kritizovali, a to leckdy dost hlasitě a s emocemi. Jednací místnost zcela zaplnili, část jich stála.
    Předseda brněnských zahrádkářů Petr Pěta uvedl, že za posledních 20 let ubyla v Brně víc než třetina zahrádek. Řekl, že seniorům nabízejí zahrádky prostor pro trávení volného času a seberealizaci. Místopředseda Martin Říha argumentoval tím, že tam mohou trávit rodiče či prarodiče čas s dětmi a mít je pod kontrolou.
    Podle ekoložky a bioložky Olgy Skácelové fungují zahrádky jako plíce města a ochlazují ho v horkých dnech. Dávají také městské krajině bohatší faunu i flóru, než by to dokázaly jen parky. "Jsou v tomto mnohem ekologičtější pro zdraví města," řekla o zahrádkách.
    V diskusi se však ozývali i majitelé zahrádek, kteří se stavěli za jejich jiné využití. Zahrádkářka z jižní části kolonie Juranka uvedla, že v okolí jejího pozemku je udržovaná každá desátá zahrádka. "Já osobně bych byla pro výstavbu, je to krásná jižní stráň," řekla.
    Podobně mluvil zahrádkář z Červeného kopce Petr Měřínský. Potomci dřívějších zahrádkářů už o pozemky nepečují, čtvrtina jich je opuštěných a zdržují se tam bezdomovci se psy. "Pracoval jsem tam také, ale za sebe říkám, že dnes je to pro mě přítěž, s manželkou bychom se tam sedřeli," uvedl s tím, že ani synové o zahrádkaření nemají zájem.
    Tvůrci územního plánu dnes argumentovali tím, že zahrádkáře jako zájmovou skupinu berou vážně a také počítají se zachováním části kolonií. Zčásti by měly vzniknout další. Město však prý musí hledat rezervy pro svůj další rozvoj. "Má se Brno natahovat doširoka, dodaleka, když tady má nádhernou lokalitu pro bydlení? Vždyť je to hříšná škoda," řekla za magistrát Kateřina Leopoldová s tím, že kdyby na radnici působil kdokoli ze zahrádkářů, uvažuje stejně.
    Koncept nového územního plánu má tři varianty. Radnice je aktuálně projednává s veřejností. Poté zastupitelé z variant vyberou, odborníci tu vítěznou rozpracují a zastupitelstvo územní plán schválí. Úředníci dnes zahrádkáře povzbuzovali, aby zaslali do přípravy nového územního plánu své podněty.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Juranka
Alice
31.01.14 04:09
zobrazit všechny komentáře