Soutěž na lanovku na Sněžku bude přes spory firem pokračovat

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
14.12.2010 16:55
Pec pod Sněžkou (Trutnovsko) - Soutěž na stavbu nové lanovky na Sněžku bude pokračovat i přes případné spory firem vyřazených ze soutěže. Rozhodlo o tom zastupitelstvo Pece pod Sněžkou, které tak odmítlo možnost zrušení tendru s následným vypsáním nové soutěže. Novinářům to dnes řekl starosta Alan Tomášek (nez.).

    Do soutěže se původně přihlásily tři subjekty. Sdružení firem BAK a Leitner a sdružení Chládek a Tintěra a Leitner byla z tendru vyřazena, protože v obou nabídkách figurovala firma Leitner. V soutěži tak zůstalo jen konsorcium Doppelmayr a Eurovia CS s nabídkou 315 milionů korun bez DPH. Sdružení firmy Chládek a Tintěra nabídlo 299 milionů korun a sdružení firmy BAK nabídlo cenu 279 milionů korun.
    "Výběrové řízení budeme chtít dotáhnout do konce. Věřím, že nová lanovka bude v roce 2013 stát," řekl starosta. Aby Pec nepřišla o evropskou dotaci 230 milionů korun, musí stavba začít v roce 2011.
    Dosavadní průběh soutěže starosta označil za regulérní. "Jediný uchazeč, co splnil podmínky, je pro nás potenciální partner," řekl starosta s tím, že nová soutěž by znamenala zdržení a nebylo by ani jisté, zda by bylo dosaženo nižší ceny.
    Leitner tvrdí, že se do tendru přihlásil pouze ve sdružení se stavební firmou BAK. Nabídka v konsorciu s firmou Chládek a Tintěra je podle něj falešná. Firma BAK už dříve uvedla, že chce podat proti výsledkům tendru námitky, případně rozklad u antimonopolního úřadu. Jejím cílem je opětovné zařazení do soutěže.
    Firma Chládek a Tintěra tvrdí, že měla s firmou Leitner platnou smlouvu. Nicméně rozhodnutí o vyloučení ze soutěže hodlá respektovat. "Nepředpokládáme podání námitky k soutěži," řekl dnes ČTK prokurista firmy Chládek a Tintěra Pavel Karlovec. Dodal, že právní kroky firma hodlá učinit proti firmě Leitner.
    Vyřazení uchazeči mají pro podání námitek ještě zhruba týden. Do vánočních svátků by také hodnotící komise měla detailně zhodnotit nabídku firmy Eurovia CS a dát zastupitelstvu Pece doporučení ke schválení vítěze soutěže. Pokud by zastupitelstvo vítěze schválilo, mohl by starosta s firmou podepsat smlouvu. Případné podání námitek a napadení soutěže u antimonopolního úřadu by však podpis smlouvy oddálilo.
    Tomášek poznamenal, že zatím žádná námitka k soutěži podána nebyla. Spory mezi vyřazenými firmami jsou podle něj věcí těchto firem a na soutěž by neměly mít vliv.
    Po podpisu smlouvy se stavební firmou by město mělo vypsat soutěž na dodavatele úvěru pro stavbu lanovky. Úvěr by měl být do 100 milionů korun. Starosta přitom připustil, že pokud by podmínky bank pro poskytnutí úvěru byly pro město nevýhodné, mohl by být celý projekt ohrožen. Zatím město do projektu investovalo deset milionů korun. Celkové náklady stavby, včetně projektové dokumentace a dalších činností, se odhadují na 400 milionů korun včetně DPH.
    Pokud by stavba začala příští rok na jaře, přes 60 let stará lanovka by ukončila provoz v září 2011. Konstrukce nynější lanovky, včetně betonových patek, bude snesena. Bude se k tomu využívat zejména vrtulník. Nová lanovka by měla jít do zkušebního provozu v červnu 2013.
    Nová lanovka má mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry čtyřmístné kabinky. Nástup na lanovku bude pohodlnější, protože dolní stanice se posune k parkovišti k chatě Lesovna. Mezistanice na Růžové hoře a horní stanice na Sněžce zůstanou na svých místech. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 osobách. Nová lanovka však bude lépe odolávat větru. Ročně lanovkou až na vrchol vyjede kolem 100.000 turistů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
zase něco smrdí?
keyman
14.12.10 07:28
zobrazit všechny komentáře

Související články