Zastupitelé Brna odložili rozhodnutí o garážích pod Zelným trhem

Vložil
ČTK
14.12.2010 09:45
Brno

Podzemí Zelného trhu (dnešní stav)
Brno - Brněnští zastupitelé dnes znovu odložili rozhodnutí o garážích pod Zelným trhem. Budovat je tam chce soukromý developer, proti se v petici postavily tisíce lidí. Podle nich by stavba znehodnotila vzhled náměstí a ohrozila historické podzemní sklepení i barokní kašnu Parnas. Projekt dnes definitivně chtěla odmítnout radniční opozice. Bod na jednání navrhla Irena Matonohová (TOP 09). Koaliční ČSSD ani ODS však zařazení bodu na program jednání nepodpořila. Zastupitelé tak o něm nejednali.

    Podle pondělního vyjádření předsedy zastupitelského klubu ODS Libora Šťástky bude chtít koalice o záměru hlasovat pravděpodobně v lednu. Městští radní prý mají nově k dispozici studii rizik stavby. Měli by ji projednat ve středu. "Počkáme si na tuto zprávu a pokud nebudou vyloučena všechna rizika, tak garáže podporovat nebudeme," uvedl Šťástka.
    Zastupitel prý tuší, že materiál všechna rizika nevyloučí, a tudíž projektu nedal velkou šanci na souhlas v městském zastupitelstvu. Odmítl však "živelné hlasování bez technické zprávy".
    Proti záměru se dnes na zasedání vyjádřila veřejnost. Matěj Hollan řekl, že odpůrci nejspíš budou muset dát dohromady další petici, aby zastupitele donutili záležitost projednat. "Vlamujete se do otevřených dveří," řekl mu primátor. V koalici jsou prý zajedno, ale bod chtějí projednat nejdřív na schůzi rady.
    Stavbu už dříve odmítla i Vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové.
    Záměr v minulosti podpořili městští radní - souhlasili se zkráceným územním řízením. Podle dnešního vyjádření primátora Romana Onderky (ČSSD) by na středečním zasedání městské rady měli toto rozhodnutí revokovat.
0 komentářů
přidat komentář

Související články