Znojmo se s památkáři pře o podobu střechy na Střelniční věži

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
05.12.2010 16:35
Znojmo

Znojmo - Znojmo vede s památkáři spor o střechu Střelniční věže, která je součástí středověkého městského opevnění. Objekt přišel o původní střechu asi před 150 lety a její podoba je neznámá. Radnice by na věži ráda vybudovala romantickou dlátovou střechu a vytvořila z ní tak novou atrakci s  vyhlídkou. Národní památkový ústav (NPÚ) s tím však nesouhlasí. Znojmo by mělo navrhnout jinou podobu zastřešení objektu, řekl ČTK ředitel brněnského NPÚ Petr Kroupa.
    Úvahy o využití Střelniční věže začaly v souvislosti s  rekonstrukcí městského opevnění. Její střecha by podle vedení města měla být stejná jako střecha nedaleké Vlkovy věže. Na Střelniční věži by měl být podle původního projektu vybudován i ochoz, čímž by vznikla zcela nová turistická atrakce.
    Jistě se ale neví, jakou střechu vlastně Střelniční věž měla. Přestože je pravděpodobné, že měla dlátovou, která vypadá svým vzhledem romanticky, památkáři s její výstavbou nesouhlasí. Důvodů uvádějí několik. "Nemáme jistotu, že tato střecha tam skutečně byla. Navíc, pokud bychom ji postavili, jakoby jsme tím řekli, že vše lze zbořit a zase jednoduše postavit. Objekt byl již před 150 lety pozměněn tím, že o střechu přišel a historii bychom měli respektovat," uvedl Kroupa.
    Podle něj lze o zastřešení věže uvažovat, ale v jiném stylu. Památkáři by se nebránili ani modernímu pojetí zastřešení, třeba i s použitím skla. Znojmo nyní uvažuje o změně projektu. Opět ho předloží ke schválení Národnímu památkovému ústavu.
    Památkářům se nelíbí ani záměr, aby ze Střelniční věže vznikl vyhlídkový objekt. Kroupa upozornil na to, že k těmto účelům slouží úspěšně nedaleká radniční věž. Využití Střelniční věže vidí spíše v její přeměně na prostory pro společenské akce.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Oprava chybných údajů
Jiří Kacetl
09.12.10 10:48
zobrazit všechny komentáře

Související články