Ambiente 2006

Vložil
Romana Loušová
26.02.2006 10:25
Od 10. do 14. února proběhl ve Frankfurtu mezinárodní veletrh Ambiente. Více jak čtyři a půl tisíce firem z osmdesáti sedmi zemí na něm představilo na tisíce novinek z oblasti stolování, bydlení a dárků - Dining, Living a Giving. Nejsilnější zastoupení mělo samozřejmě Německo, které tvořilo celou třetinu vystavujících. Některé země vsadily na společnou propagaci, například turecké stánky se prezentovaly pod heslem "Think Turkey".

Trendy ve stolování jsou pro letošek jasné. Tedy, jasné a veselé barvy, kontrast černé a bílé, květinové vzory a inspirace Afrikou. Na podzim budou vládnout klasické teplé barvy, zlatá, hnědá a okrová. V bydlení se dbá na luxus a exkluzivity, především v odstínech zelené. Dárky z Ambiente jsou opravdovou kulturní směsí od Itálie po Indii. Pokud si neumíte vybrat, určitě najdete směs stylů v jednom.

Hierarchie stánků na Ambiente je jasně daná. Nejvýznamnější firmy mají své místo v halách devět a deset, v nejvyšších patrech.

Jednou z těch je Iittala, která ze rozhodla zrenovovat design Alvara Aalta u příležitosti sedmdesátého výročí Savoy vase. Aaltův charakteristický design použili na nové předměty a v nových materiálech. Pokud chcete třeba vydesignovaný led, není nic snazšího než si ho připravit ve formě na led ve tvaru Savoy vase. Samotná váza se převlékla do několika nových barev, jako speciální, petrolejová modř, nebo dvojbarevná kolekce. Další novinkou je kovová mísa. Navíc Iittala má v tomto roce i jiné důvody k oslavám, protože jí je 125 let. Narozeniny oslaví letní výstavou "Glass Pearls - Iittala 125 years".

Kahla se jen tak nesmířila s tím, že se na porcelán nedají použít jasné syté barvy a vytvořila novou kolekci měkkého,  porcelánu s využitím sametu v zářivých barvách "Touch lux!" od několika designérů. Samet se objevil už ve starších kolekcích. Na některé výrobky se ještě navíc dá psát, takže na vás může ráno čekat měkoučká snídaně s přáním hezkého dne, nebo seznamem úkolů. Pro ty, co mají raději luxus, Kahla porcelán vyšperkovala.

Pod trochu záhadnou značkou CC10 se ukrývá dvacet čtyři dánských designérů a řemeslníků. Společně utvořili desátou kolekci Danish Crafts a představili ji na Ambiente. Zavedení designéři spolu s mladými talenty vytvořili řadu nápaditého, severského designu která Vámi pohne.

Jamie Oliver sice není profesionální designér, ale v kuchyni se otáčí jako málokdo. Jako kuchař sám nejlépe ví, co při vaření potřebuje. Ve spolupráci s firmou William Levene navrhl "Flavour Shaker", který funguje jako kříženec mezi hmoždířem a mlýnkem, ale používá se stejně jako shaker.

České firmy se snažily nezůstat pozadu za ostatními. Mezi těmi nejlepšími v hale deset má své místo firma Moser. Novinky na letošní rok se soustředí hlavně na dekorativní sklo. Mezi novinky pro letošek patří vázy "Volcano" a "Vlna" od tvůrčí dvojice Ingrid Račková-David Suchopárek a vázy "Flamenco" a "Bolero" od Jana Čtvrtníka.

Velký úspěch si z Ambiente odváží Moravské sklárny Květná, které přivezli designovou kolekci "Mr. Egg" od studia Olgoj Chorchoj, ta získala ocenění "Design Plus". Květná je první českou sklárnou s tímto oceněním.

Za zmínku stojí také DIPRO výrobní družstvo invalidů, které zaměstnává zdravotně postižené. Věnuje se především drobnějším výrobkům ze dřeva, například doplňkům do kuchyně, komponentům ke hračkám, ale i větším věcem, jako jsou servírovací stolky.

Giving měli v režii především Číňané. Mezi záplavou jejich výrobků vynikli jejich sousedé z Hong Kongu, kteří se, stejně jako Turecko, prezentovali společně v Hong Kong Design Galleria. Kromě designových kolekcí jste si mohli popovídat i se samotnými designéry, nebo jejich šéfy, od kterých víme, že se chystají i k nám.

Nadcházející fotbalové horečce spojené s blížícím se mistrovstvím světa podlehli i mnozí vystavovatelé. Například Kahla připravila porcelánový set s fotbalovým dekorem. Největší koncentrace fotbalového designu byla k vidění na expozici Goal!ssimo.


K veletrhu patří také různá ocenění. Průmyslovému designu, který není starší než dva roky je věnována cena Design Plus. Porota vybrala ze 190 přihlášených 25 nejlepších výrobků. Z českých a slovenských účastníků cenu získali již zmiňovaní Olgoj Chorchoj s "Mr. Egg" a ze Slovenska Patrik Illo s "Sunny Day"produkované slovenskou firmou Rona. Skleněné mísy s červeným, žlutým a oranžovým okrajem vyjadřují jednotlivé denní doby. Z dílny Alessi se v Design Plus objevil otvírák na víno ve tvaru papouška "Parrot". Největší úspěch zaznamenala firma Royal VKB, která se mohla pochlubit hned pěti výrobky: servírovacím stolkem, lahví "Squeeze bottle", lisem na česnek, francouzskou karafou a karafou s pohárky.

Od letošního roku k veletrhu patří i vyhlašování nejprestižnější designové ceny Německa Design Prize of the Federal Republic of Germany. Z 868 přihlášek porota ocenila dvacet účastníků stříbrnou cenou a pět zlatou. Mezi výherci se objevily kuriozity jako mísa se zvířetem od Helly Jongerrius, nebo bambusové lyže od Willy Bognera. Zlato si odvezlo Porshe AG za Porshe 911, Die Neue Sammlung za instalaci výstavy od Albrechta Bangerta, Rowenta za snídaňový set od Jaspera Morrisona, Tobias Grau za svítidlo a W.L Gore & Associates GmbH za tepelnou izolaci od  Gabriele Haag a Fabiana Isensee.

Cenou z nutnosti je trpaslík s pozlaceným nosem - Plagiarius. Firmy často zkopírují něčí výrobek, někdy aniž by si uvědomili, že někomu ukradli nápad a neopatrným kopírováním mohou i ohrozit zdraví zákazníka. Nejlepším kopiím patřila výstava Plagiarius. První cenu získala páková baterie "Giorno", originál Německo, kopie Polsko, na druhém místě se umístil motocykl "MadAss" opět z Německa s kopií z Polska. Třetí čestné místo obsadila židle "Vero", která je vyráběna i kopírována ve Švýcarsku.
0 komentářů
přidat komentář