Opravovaná písecká synagoga dnes přilákala stovky lidí

Vložil
ČTK
26.02.2006 23:00
Písek

PÍSEK - Stovky lidí dnes přišly navštívit píseckou synagogu, která se při dnu otevřených dveří veřejnosti představila poprvé od roku 1953. Letos uvnitř budovy, která je jedinou synagogou v pseudomaurském stylu v České republice, začnou restaurátoři obnovovat nástěnné malby.

"Opravy by měly skončit za čtyři nebo pět let," řekl ČTK konzervátor památkové péče Jiří Hladký. Přípravné práce na rekonstrukci unikátního objektu začaly teprve před pěti lety, synagoga byla totiž prohlášena kulturní památkou až v roce 2001.
Organizátoři s tak velkým zájmem veřejnosti o synagogu nepočítali. Památkář pouštěl návštěvníky do budovy jen po malých skupinkách, ostatní museli na prohlídku čekat venku i desítky minut. "Mám radost, jaký ohromný zájem Písečáci o své památky mají. To mě potěšilo moc," řekla ČTK jedna z návštěvnic Ludmila Prášková z Písku.
Asi 80 sond podle Hladkého prokázalo, že malby pod vápennými nátěry jsou zachovalé, části klenby však budou muset restaurátoři opravit. "Některé se budou muset vyjmout, znova pobít, znova nahodit a znova rekonstruovat malby," dodal Hladký. Celá klenba se nejprve zadokumentuje, špatné části se strhnou a opravené se znovu přenesou zpátky. Do oken se také vrátí repliky původních vitráží a vybourá se později vybudovaný betonový strop.
Rekonstrukce si vyžádá devět milionů korun, město chce získat dotaci z programu regenerace městských památkových zón. Část zaplatí také židovská obec. "Představa využití je koncertní síň, výstavní síň," podotkl Hladký. Podle něj židovská obec zvažuje, že zrekonstruuje i část původního vnitřního vybavení.
Synagoga byla postavena v roce 1870. Budovu v kombinaci novorománského a orientálního stylu v roce 1953 židovská obec prodala oděvnímu velkoobchodu v Praze a budova poté sloužila jako sklad oděvů. V objektu pracovalo několik lidí, což podle Hladkého synagogu zachránilo, neboť se v ní muselo topit a opravovala se také střecha.
0 komentářů
přidat komentář