V Polsku byla posvěcena nejvyšší socha Krista na světě

Vložil
ČTK
21.11.2010 20:55
Świebodzin/ Varšava - V západopolském Świebodzině byla dnes posvěcena nejvyšší socha Ježíše Krista na světě. Měří 36 metrů. Na tuto slavnost přijeli věřící z celého Polska.
    Bílá socha s  pozlacenou korunou na hlavě stojí na 16 metrů vysokém kopečku na kraji Świebodzina nedaleko supermarketu a plaveckého bazénu.
    "Pomník je viditelným důkazem víry v Krista," řekl dnes biskup Stefan Regmunt, který sochu posvětil. Podle mluvčího zelenohorské biskupské kurie Andrzeje Sapiehy chtěli věřící ve Świebodzině dát najevo, že je bůh pro ně v životě důležitý.
    Ozývá se ale i mnoho hlasů, že jde o kýč a megalomanii. "Naše pobožnost se zastavila v takové fázi, kdy lidi více zajímají vnější projevy než činy," řekl v televizi TVN24 o soše Ježíše Krista Krále komentátor týdeníku Polityka Adam Szostkiewicz. "Já jsem na straně těch, kteří říkají, že jestli chceme dát najevo lásku k Bohu a ke Kristu, je lepší peníze věnovat na sociální účely, třeba na výstavba hospiců nebo na stipendia pro chudé mladé lidi," dodal. Uznává ale, že jestli "chce někdo chodit na poutě k ošklivé kopii sochy Krista z Ria de Janeira", nemůže mu v tom nikdo zabránit, protože Polsko je svobodnou zemí.
    Díky podobnosti soše Krista Spasitele z brazilského Ria se Świebodzin dočkal přezdívky - nyní se mu říká Świebodzineiro.
    Na nápad postavit obří sochu Ježíše Krista v Polsku přišel bývalý świebodzinský farář Sylwester Zawadzki. Původně si myslel, že půjde jen o běžnou sochu, později ale projekt nabral větších rozměrů. Na sochu se složili věřící a sponzoři. Kolik socha Ježíše Krista Krále stála, se oficiálně neví, protože Zawadzki prý nevedl účetnictví. Hovoří se ale o několika milionech zlotých (řádově desítkách milionů korun).
    Socha není ještě úplně hotová, zatím je natřená jen z jedné strany. Obří konstrukce, kterou by podle odborníků neměl poškodit ani uragán, ještě nebyla oficiálně zkolaudovaná. Proto se také dnešní náboženská slavnost konala pod kopečkem, na němž postava stojí, a biskup, jenž ji posvětil, k ní po blátivé cestě dojel golfovým vozítkem.
    Lidé a městští úředníci ve Świebodzině si slibují, že se z jejich města stane významné poutní místo, které jako legendární Čenstochová bude přitahovat davy věřících, na nichž budou moci vydělávat.
    "Je to pro nás naprostá revoluce. Když skoro celý Egypt, tisíce drobných obchodníků i majitelů hotelů žije z pyramid, proč by to u nás nemohlo být podobné?," ptá se Dariusz Bekisz, starosta tohoto města s 21.000 obyvateli. K soše Ježíše Krista má vést křížová cesta, postaven by měl být také umělý vodopád.
    Socha Ježíše Krista Krále ve Świebodzině stojí od začátku tohoto měsíce. Její instalaci provázely problémy, nejprve bylo třeba vyměnit jeřáb, protože ten původní nebyl schopen zvednout Ježíšovy paže a ramena vážící 30 tun, pak se museli stavitelé potýkat se silným větrem.
    Druhá nejvyšší socha Krista na světě stojí v bolivijské Cochabambě, třetí shlíží na brazilské Rio de Janeiro.
    Katolická církev si v Polsku udržuje stále velmi silné pozice. Hlásí se k ní přibližně devět desetin Poláků.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
marketingový tah :-(
Jan Stratílek
21.11.10 10:33
co ještě k tomu ?
Václav Průcha
23.11.10 03:31
zobrazit všechny komentáře

Související články