Gočárovy domky v pražské zoo se opět halí do barev trikolory

Vložil
ČTK
19.11.2010 19:10
Praha

Josef Gočár

Praha - Do barev trikolory, jak je původně navrhl architekt Josef Gočár, ladí v těchto dnech stavebníci dva dřevěné domky, které našly své nové místo v areálu pražské zoologické zahrady. Známý architekt je vyprojektoval jako byt správce letiště a čekárnu s občerstvením pro letiště v pražských Kbelích, odkud byly přemístěny do zahrady v 70. letech minulého století. Do rekonstrukce ojedinělých staveb se zoo pustila, aby je zachránila po vážném poškození při katastrofální povodni v roce 2002.
    "Nyní finišují práce na vnější podobě domků, vnitřní vybavení bude následovat tak, aby byla rekonstrukce hotova na začátku návštěvnické sezony 2011," řekla ČTK mluvčí zahrady Jana Ptačinská Jirátová.
    Dřevostavby zoo také přemístila na stráň mimo záplavovou zónu. Domky mají podle záměru zoo zatraktivnit méně navštěvovanou, nicméně velmi hezkou část areálu. V jednom z domků vznikne nová restaurace, ve druhém galerijní a muzejní prostor, kde bude například stálá expozice v podobě pracovny prvního ředitele pražské zoo profesora Jandy s původním nábytkem a také promítací místnost a učebny.
    V nejbližších dnech zoo vyhlásí poptávkové řízení na obsahovou náplň a pojetí této galerie.
    Rekonstrukci vzácných objektů zoo financuje z peněz z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Zatím proinvestovala 20 miliónů korun.
    Kvůli rekonstrukci domků se uskutečnila komplikovaná jednání. Ve hře byla podle Ptačinské Jirátové možnost vrátit je do Kbel, přemístit je na Petřín nebo je v rámci zoo umístit na jiné, bezpečné místo. Nakonec bylo rozhodnuto ve prospěch poslední varianty. Na přemístění v  rámci zoo bylo vydáno územní rozhodnutí a následná stavební povolení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články