O soutěž na podobu Václavského náměstí mají architekti zájem

Zdroj
ČTK
Vložil
Jan Kratochvíl
07.09.2005 20:40
PRAHA - Soutěž o návrh, jak by v budoucnu mělo vypadat pražské Václavské náměstí, vzbudila velký zájem. Její podmínky si na radnici Prahy 1 vyzvedlo přes 50 architektonických týmů a další se hlásí. Soutěžní porota proto o měsíc prodloužila dobu, po kterou je možné podmínky získat, informoval dnes ČTK předseda poroty a zastupitel Filip Dvořák (ODS).
Původně si architekti mohli dokumenty vyzvedávat od začátku do konce srpna. Nyní tak mohou učinit ještě do konce září. Termín pro odevzdání návrhů 31. října se nemění, uvedl Dvořák.
Současný stav prostranství nepokládají zástupci první městské části za uspokojivý. Zmizet by z něho měly zejména zaparkované automobily, výjimku by mělo mít jen zásobování a invalidé. Architekti se také zaměří na rozmístění a množství restauračních zahrádek, reklamních panelů, městského mobiliáře a zeleně.
Snížit by se měl počet prodejních stánků. Odborníci se budou dále zabývat případným návratem tramvají na náměstí.
Vítěze soutěže chce porota vyhlásit v listopadu. Autor nejlepšího návrhu získá milion korun. Druhé místo bude spojeno s částkou půl milionu korun, za třetí místo činí odměna 250.000 korun.
Kdy by mohlo centrální pražské náměstí změnit vzhled, není jasné. Bude to záviset na tom, zda na to budou mít úřady peníze, na zrušení takzvané severojižní magistrály před budovou Národního muzea i na výstavbě podzemních garáží pod náměstím.
0 komentářů
přidat komentář