Národní technické muzeum povede Karel Ksandr

Vložil
ČTK
18.11.2010 15:40
Praha

Praha - Novým ředitelem Národního technického muzea (NTM) se stane bývalý náměstek šéfa Národního muzea (NM) Karel Ksandr. ČTK to řekl mluvčí ministerstva kultury Stanislav Brunclík. Ministr Jiří Besser (za TOP 09) v České televizi uvedl, že Ksandra do funkce jmenuje příští pondělí, nastoupit by měl k 1. prosinci.

    Besser bude chtít od nového šéfa NTM mimo jiné slyšet, kdy se muzeum otevře veřejnosti. Informace o způsobu a termínu otevření expozic byly podle Bessera rozhodujícím faktorem pro konečné rozhodnutí o kandidátovi. Podle ministrových představ by se mohlo muzeum otevřít už v prvních dvou měsících příštího roku.
    Ksandr nahradí bývalého ředitele muzea Horymíra Kubíčka. Na základě výsledků auditu podalo ministerstvo na něho a jeho ekonomického náměstka Oldřicha Rambouska trestní oznámení.
    Výběrové řízení na šéfa NTM na začátku listopadu nepřineslo jednoznačného vítěze. V předposledním kole se rozhodovalo mezi Ksandrem, právníkem Karlem Kosem a architektem Michalem Crkvou. Ministr nakonec volil mezi Crkvou, kterého považoval za dobrého ekonoma, a Ksandrem, který má zkušenosti s muzejnictvím.
    Ministr uvedl, že Crkvovi nabídl spolupráci na ministerstvu kultury nebo v některé z příspěvkových organizací. Rád by využil jeho ekonomických zkušeností, Crkva to prý přijal.
    Ksandr působil do letošního léta jako náměstek Národního muzea pro centrální sbírkotvornou a výstavní činnost. V současné době zastává pozici hlavního konzervátora muzea. Podle informací uvedených na webových stránkách muzea vystudoval dějiny umění na Karlově univerzitě. Zaměřuje se především na dějiny architektury a památkové péče, v minulosti se podílel na výzkumných úkolech v této oblasti, je autorem scénářů několika výstav a článků v odborných publikacích.
0 komentářů
přidat komentář

Související články