Budova Národního technického muzea v Praze získá původní podobu

Vložil
ČTK
26.02.2006 22:15
Praha

PRAHA - Částečná rekonstrukce budovy Národního technického muzea v Praze mu vrací podobu navrženou architektem Milanem Babuškou ve 30. letech minulého století. Pracuje se částečně za provozu, ovšem od 12. září do konce roku 2007 budou sbírky veřejnosti uzavřeny.
Opravy, které provádí divize Stavitelství Praha závodu Pozemní stavitelství akciové společnosti ŽS Brno, skončí v únoru 2008. Náklady dosáhnou 167,4 milionu korun. Muzeum obnoví původní prostorový koncept výstavních sálů v poschodích, zaměstnanci získají zázemí pro badatelskou, archivní a expoziční práci. Větší část expozic zůstane při opravách na místě, část bude přesunuta do depozitářů.
Budova muzea byla dostavěna v roce 1942, ale už podle projektu pozměněného podle potřeb protektorátního ministerstva pošt, kterému byla nedobrovolně postoupena. Rekonstrukce nebyla provedena ani po válce, kdy se muzeum nastěhovalo alespoň do části objektu. Ministerstva a úřady, které až do konce 90. let zabraly přes polovinu budovy, pokračovaly v necitlivých úpravách. Přesto byla budova zapsána do seznamu kulturních památek.
Rekonstrukce je nyní ve druhé etapě. "Do budovy se vrací řada původně zamýšlených, ale nikdy nerealizovaných prvků," uvedl předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti ŽS Brno. Jde například o zábradlí na centrálním schodišti ve stylu art deco. Podle původních projektů jsou obnovovány kamenné obklady sloupů a stěn ve vestibulu, na schodištích a ve foyeru. Okna budou vyměněna za repliky původních dřevěných. Muzeum se zároveň stane bezbariérovým.
Národní technické muzeum bylo založeno roku 1908 a v letech 1938 až 1942 postavilo v Praze na Letné vlastní budovu. Sbírky obsahují 60.000 předmětů, 135.000 archiválií na 200.000 knih. Dokumentují vývoj vědy a techniky v oborech, jako jsou astronomie, exaktní vědy, geodézie, hornictví, hutnictví, strojírenství, měření času, fotografická a filmová technika, elektrotechnika, akustika, doprava, architektura, stavitelství, průmyslový design, sdělovací a spojová technika, polygrafie, textil, chemie a potravinářství.
0 komentářů
přidat komentář