Radnice Brno-střed chce upravit zanedbaný prostor před nádražím

Vložil
ČTK
16.11.2010 10:55
Brno - Radnice Brno-střed si jako jeden z cílů pro příští volební období dala úpravu veřejných prostranství. Jedním z nich má být i zanedbaný a nevzhledný prostor před nádražím. Jak s ním naložit, by měli navrhnout architekti. Radnice pravděpodobně vypíše architektonickou soutěž, řekl ČTK starosta Libor Šťástka (ODS). Brno-střed je s 80.000 obyvateli největší městskou částí, radnici ovládla koalice ODS s ČSSD.

    Stavem přednádražního prostoru se už dřív zabývali vysokoškoláci. Místo ve studiích označili za přehuštěné, chaotické, zanedbané a nevzhledné. Podle studentských průzkumů lidem nejvíc vadí špatná prostupnost prostoru. Přejít z jednoho konce nástupního ostrůvku na druhý vyžaduje často pro množství lidí i bariér pevné nervy a trpělivost. Dobíhat tramvaje jde v takových podmínkách těžko.
    Šťástka dal přednádražní prostor do souvislosti s dalšími, které by se měly upravovat podle vizí architektů. Patří mezi ně takzvané Římské náměstí, na jehož úpravu vyhlásila brněnská radnice před volbami architektonickou soutěž. Dostala víc než 90 návrhů, porota jako nejlepší vybrala návrh mladých architektů Lukáše Fišera a Kristýny Caskové. Doporučili zúžit vstupy do náměstí, a tak zvýšit jeho intimitu, prostor rozdělili na živý a komunikující s kavárenskými stolky i lavičkami a vnitroblok obsahující zeleň i budovou dětského a mateřského centra. Podle Šťástky se však soutěž vyhodnocovala kvůli volbám možná narychlo; proto doporučil ještě jednou návrhy prostudovat.
    Radnice Brno-střed podle něj podporuje i rekonstrukci Zelného trhu, který má po ní méně sloužit k parkování aut a víc k setkávání lidí. Návrh architekta Tomáše Rusína a jeho Atelieru RAW leží v magistrátních šuplících více než rok. "Ve druhé vlně chystáme obnovu tržiště na Zelném trhu, plánujeme i zavedení farmářských trhů," uvedl starosta. Tržní řád dnes neumožňuje běžně v sezoně na stáncích prodávat mléčné výrobky z farem ani domácí uzeniny. Má se to však změnit - farmářské trhy s takovým sortimentem by se podle Šťástky mohly konat například každou sobotu odpoledne, poté, co prostranství opustí zelináři.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Doufám že jde o nepřesnost
Petr Velička
25.11.10 09:45
zobrazit všechny komentáře

Související články