Norské motýlí domky pro thajské sirotky zabodovaly v Earth Awards

Vložil
ČTK
28.10.2010 11:40
Bangkok - Norská firma Tyin Tegnestue získala ocenění za domky pro thajské sirotky. Ke stavbě stěn použila v Thajsku běžný bambus, v základech jsou vyřazené pneumatiky a střechy jsou tvarovány tak, aby usnadňovaly ventilaci vzduchu a také zachycování vody. Norové za tyto takzvané motýlí domy získali cenu Earth Awards v kategorii sociální spravedlnost.
    Earth Awards oceňuje kreativní projekty a propojuje designéry a architekty s investory, kteří jsou schopni návrhy realizovat.
    Andreas Gjertsen, který je autorem nápadu, řekl americké stanici CNN, že doufá, že domky pro sirotky poukážou na změnu priorit některých architektů. "Ten projekt je zajímavý díky kombinaci etických hodnot s  estetickými. Hledáme řešení zásadních problémů v logických, krásných a sociálně udržitelných projektech," řekl.
    Jeho domky z proplétaného rákosu zajistí dětem soukromí, a přitom jsou součástí komplexu sirotčince.
    Gjertsen doufá, že se o jeho stavby začnou zajímat i místní obyvatelé a budou si stavět podobné. Tyin Tegnestue se zaměřuje na oblasti postižené přírodními katastrofami.
    Podobného zaměření je i společnost Architecture for Humanity (AFH). Vysílá své designéry na několik měsíců pracovat s místními architekty a stavbaři do rozvojových zemí, aby se pak mohli podílet na tamních projektech. V Keni například právě ukončila stavbu několika basketbalových hřišť zakrytých střechou vyprojektovanou tak, aby byla zároveň sběračem dešťové vody. "Je to elegantní i funkční a je to také ideální příklad naší práce," řekl Karl Johnson z AFH.
    Za složitější považuje současný projekt na Haiti, poničeném lednovým zemětřesením. V Port-au-Prince má AFH pět svých lidí, kteří spolu s dobrovolníky pracují s místními, aby pomohli vyprojektovat nové školy. "Kde je to možné, využíváme výhradně místního materiálu a zaměstnáváme tamní lidi. Stavby jsou levnější a pomáhá to také místní ekonomice," řekl Johnson.
0 komentářů
přidat komentář