Volgogradská Matka vlast je v dobré kondici

Vložil
ČTK
20.10.2010 21:55
Volgograd (Rusko) - Komplexní prohlídkou prochází v těchto dnech slavný památník stalingradské bitvy, největší ženská socha na světě zvaná "Matka vlast volá!". Alegorie ženy s mečem volající do boje s nepřítelem stojí od roku 1967 na Mamajově mohyle ve Volgogradu. Nutnost inspekce vyvolalo znepokojivé zvýšení hladiny spodních vod pod podstavcem a poplašné zprávy místního tisku o  tom, že obří socha s naklání.
    Monument stojí na západním okraji města v  místech krutých bojů stalingradské bitvy z let 1942-43, klíčové události druhé světové války na východní frontě. Socha vysoká 85 metrů je unikátní nejen svými rozměry, ale i tím, že k podstavci není nijak připevněna - spočívá na něm vlastní vahou 8000 tun.
    Památník bitvy u Stalingradu dnes se skupinou expertů navštívil volgogradský gubernátor Anatolij Brovko. Podle agentury RIA Novosti se prý přesvědčil o tom, že Matka vlast je v dobré formě a žádná havárie jí nehrozí. Odborníci odebrali z betonové masy třicet vzorků a analýza ukázala, že stav sochy odpovídá jejímu věku. "Žádné vážné problémy nejsou, jsou to jen potíže růstu," konstatoval šéf expertní skupiny Gennadij Mašbic.
    Větší starosti odborníků než sám monument vyvolává voda, která se nebezpečně přibližuje jeho základům. Hladina spodních vod se v poslední době vinou opotřebovaného odvodnění prudce zvýšila. Její úroveň stejně jako složení vody musejí pečlivě sledovat přístroje, které experti umístili do dvaceti hloubkových vrtů. Vybudovat zcela nový systém odvodnění považují odborníci za nevyhnutelné.
    Matka vlast stojí na svém podstavci pevně, nekymácí se, její železobetonové útroby nereznou a betonový povrch se nedrolí. Detailní expertíza bude ale dokončena až příští rok v únoru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články