Vláda projedná posílení vlivu státu v komorách architektů

Vložil
ČTK
19.10.2010 16:20
Praha

Praha - Stát připravuje posílení svého dohledu nad Českou komorou architektů (ČKA) a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT). Vláda ve středu projedná návrh novely zákona, který kvůli tomu připravilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). ČTK to dnes řekla mluvčí úřadu Jana Jabůrková.

    "Doposud byli členové autorizačních rad těchto komor jmenováni na základě jejich vlastního návrhu. Nyní bude v zákoně pevně stanoveno zastoupení státu," uvedla mluvčí. Podnět pro změnu zákona se podle mluvčí objevil v roce 2009, když tehdejší kabinet projednával novelu zákona o exekutorech.
    V případě ČKA budou členy rady zástupci ministerstev pro místní rozvoj, životního prostředí a kultury, v autorizační radě ČKA zasednou zástupci resortů místního rozvoje, dopravy, zemědělství a průmyslu.
    Obě komory jsou samosprávnými institucemi s celostátní působností a povinným členstvím. Zabezpečují například zkoušky odborné způsobilosti nebo udělování a odnímání autorizací. Obě komory také zajišťují přípravu a zkoušky uchazečů o funkci autorizovaného inspektora.
0 komentářů
přidat komentář

Související články