Muzeum historie města Hanoje od gmp

Zdroj
gmp
Vložil
Petr Šmídek
10.10.2010 11:45
von Gerkan, Marg und Partner gmp architekten

Hamburská kancelář von Gerkan, Marg und Partner dokončila v pátek 8. října 2010 ve Vietnamu další svůj velký projekt, kterým je Muzeum historie města Hanoje. Architekti z gmp doposud ve vietnamském hlavním městě stačili realizovat parlament, národní muzeum a kongresové centrum. Tato událost vzbudila před dvěma lety na panelové diskuzi v Hamburku vášnivou diskuzi mezi Meihardem von Gerkanem a Christophem Ingenhovenem na téma angažovanosti architektů ve Veitnamu a budování kontroverzních staveb pro despotický režim.
K zakázce Muzea historie města Hanoje se gmp dostali v roce 2005 po vítězství v mezinárodní soutěži. Objekt připomínající pagodu nebo obrácenou pyramidu má rozlohu přes 30000 m² a leží v nově založeném parku z velkorysými vodními plochami, v nichž se odráží obraz muzea. Uvnitř si návštěvníci mohou prohlédnout exponáty spojené s dějinami Hanoje a tradičních vietnamských vesnic.
Do muzea lze z parku vstoupit ze všech čtyř světových stran. Uvnitř stavby se čtvercovým půdorysem se nachází kruhové atrium s výškou přes čtyři poschodí. Každé ze tří výstavních podlaží nacházejících se nad vstupním přízemím je stupňovitě vyložené, čímž vzniká dojem, jako by se muzeum vznášelo nad krajinou. Do horních podlaží se návštěvníci dostanou po spirálovitých pampách, které jsou jsou hlavním utvářejícím prvkem uvnitř muzea, odkud se nabízí výhledy do vstupního foyer i výstavních částí. Zatímco spodní patra slouží především jako výstavní plochy, tak v nejvyšším čtvrtém podlaží se nachází také konferenční sály, vědecké pracovny, kanceláře a knihovna. Nachází se zde prostorné místnosti pro instalaci rozměrných exponátů, kam dopadá rozptýlené horní osvětlení.
0 komentářů
přidat komentář

Související články