Berlín stále marně čeká na svůj památník svobody a jednoty

Zdroj
Filip Nerad
Vložil
ČTK
08.10.2010 19:30
Německo

Berlín

Berlín - Už před třemi lety rozhodl německý Spolkový sněm o vybudování památníku svobody a jednoty, který má v centru Berlína připomínat nenásilné svržení komunistického režimu v bývalé Německé demokratické republice v roce 1989 a sjednocení obou německých států o rok později. Dodnes ale na Zámeckém náměstí u známého Muzejního ostrova žádný monument nestojí. Němci se totiž nemohou shodnout, jak má vypadat.
    První veřejná soutěž na návrh památníku byla vypsána na počátku loňského roku. Odborná komise se ale nedokázala sjednotit na žádném z více než 500 předložených projektů. Soutěž se proto opakovala a její vítěz měl být vyhlášen minulý týden k oslavám 20. výročí sjednocení Německa. Ani tentokrát jury nenašla mezi 386 uchazeči jednoho favorita. Aby zabránila blamáži, vybrala hned tři vítěze a rozhodnutí o tom, který z nich bude nejlépe připomínat boj za svobodu a jednotu země, přenechala politikům.
    Zároveň jejich tvůrcům komise doporučila, aby je ještě přepracovali. To podle komentářů německého tisku dokazuje, jak "bezradné" všechny dosavadní návrhy byly. Mezi ty nejextravagantnější patřil národní symbol v podobě obřího banánu či podstavce obsypaného populárními modrými trpaslíky šmouly.
    Ani jeden z nich ale mezi trojicí finalistů nefiguruje. Do nejužšího výběru se dostala pětimetrová socha klečícího muže od Stephana Balkenhola, která podle něj představuje úlevu, vděk a naději. Podle komentátora týdeníku Die Zeit ale spíš připomíná karikaturu památníku varšavského pokleknutí bývalého kancléře Willyho Brandta. Deník Frankfurter Rundschau v něm zase vidí pózu, v jaké fotbalisti oslavují vstřelení gólu. Stejně jako Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) jí příliš šancí na úspěch nedává.
    Větší naděje listy vkládají do 55 metrů široké zakulacené plošiny, na kterou budou moct kolemjdoucí vstoupit, a pokud jich bude přes 50, tak i rozhoupat. Stuttgartská architektonická kancelář Milla a partner ji také nazvala Občané v pohybu. Podle FAZ by ale takový památník byl spíše pro zábavu, "navíc by na něj nesměli vozíčkáři, děti a těhotné".
    Pozitivní hodnocení si připsal i poslední aspirant, jímž je obří rovná střecha v podobě knihy, v níž jsou vepsána slova vážící se k pojmům svoboda a jednota, od mnichovského architekta Andrease Mecka. Kdo nakonec památník za deset milionů eur (245 milionů Kč) na místě bývalé jezdecké sochy německého císaře Viléma I. postaví, určí vládní pověřenec pro kulturu a média spolu s  ministerstvem dopravy, kteří soutěž vypsali. "Tři vítězové jsou lepší než žádný. Teď jsou na tahu politici. Měli by si to ale třikrát promyslet," uzavírá svůj komentář FAZ.

0 komentářů
přidat komentář

Související články