Plzeň předložila projekt s jasným rozpočtem, napsala komise

Vložil
ČTK
08.10.2010 21:20
Praha

Praha - Plzeň jako kandidát na Evropské hlavní město kultury pro rok 2015 předložila zajímavý projekt s evropským kontextem, se silným politickým závazkem a jasným rozpočtem. To byly důvody, proč se mezinárodní komise rozhodla doporučit za kulturní metropoli Evropy právě západočeské město a dát mu přednost před Ostravou. Projekt Ostravy byl ovšem také velmi kvalitní, komise město povzbudila, aby se ho snažilo realizovat bez ohledu na výsledek soutěže. Píše se to v hodnotící zprávě komise, kterou dnes zveřejnilo na webu ministerstvo kultury (MK).
    "Komise vyhodnotila oba projekty jako zajímavé, poznamenávajíc, že města zvolila velmi rozdílný přístup," stojí ve zprávě. Za rozhodující kritéria považovala porota uskutečnitelnost projektů v reálném časovém horizontu a přínos projektu pro Evropu. To právě znevýhodnilo Ostravu, která prý zvolila příliš ambiciózní program urbanistické přeměny průmyslové infrastruktury v kulturní prostory.
    U Plzně porota ocenila evropské vazby a kontakty, realistický rozpočet a profesionální personální složení týmu. Za pozitivní prvek komise považovala rovněž silný politický závazek, který prý vycítila od politiků bez ohledu na stranickou příslušnost.
    Komise ovšem zároveň připomněla, že titul Evropského hlavního města kultury pro rok 2015 nemá Plzeň úplně jistý. Bude nutné dodržet základní linie projektu, který si město stanovilo, komise prý bude realizaci projektu bedlivě sledovat.
    Plzeň chce například postavit nové divadlo a sportovně-kulturní centrum ve Štruncových sadech. Na realizaci celého projektu až do roku 2016 bude prý město potřebovat asi tři miliardy korun. "Komise připomíná, že program je ambiciózní a nákladný a věří, že se uskuteční v plánovaném rozsahu a že bude v budoucnu dále rozvíjen," píše se ve zprávě.
    Komise Plzni doporučila navýšit rozpočet na marketing a komunikaci tak, aby bylo možné zajistit skutečně evropský dopad projektu. "Komise není přesvědčena, že stávající rozpočet bude dostačující," napsali porotci. Komise bude dále kontrolovat, zda potrvá vyváženost mezi kulturní politikou města a uměleckou vizí projektu i po výměně místních politiků po volbách. Plzeň a Ostrava by spolu měly spolupracovat, míní komise.
    Navržení Plzně Evropským hlavním městem kultury roku 2015 musí ještě formálně schválit česká vláda, která o tom musí následně zpravit Evropský parlament, Radu EU, Evropskou komisi a Výbor regionů nejpozději do konce letošního roku. Rada ministrů EU oficiálně Plzni titul udělí v květnu 2011.
0 komentářů
přidat komentář

Související články