Ústí n.O. dokončilo klidovou zónu Kociánka, ne všem se líbí

Vložil
ČTK
06.10.2010 09:05
Ústí nad Orlicí

Ústí nad Orlicí - Ústí nad Orlicí dokončilo klidovou zónu Kociánka. Prostranství stálo 62 milionů korun a tvoří jej kruhové objekty osázené stromy a květinami. Ne všem lidem se líbí. Architekt Přemysl Kokeš novinářům řekl, že s negativní odezvou u svých návrhů se nepotkal poprvé, proto jej nezaskočila.
    "Už má studentská práce náměstí v Lankšrouně vyvolala bouři," řekl Kokeš. Některým projektům je podle něj nutné dát dostatek času, aby si na něj lidé zvykli. Až stromy povyrostou a jejich koruny se spojí, vytvoří intimnější zákoutí. Kruhy slouží i jako květináče, v nichž mohou kvést každý rok jiné druhy rostlin. Podle Kokeše do několika let lidé nové prostranství ocení.
    "Kolem jsou samé veřejné budovy, je to na české poměry ojedinělé náměstí palácového typu. Dřív tu bylo malé asfaltové parkoviště, louže a křoví," řekl architekt.
    Kociánka měla několikrát na mále. Opoziční zastupitelé byli proti a napadali stavební řízení. Radnice má podle starosty Richarda Peška (ODS) šanony plné razítek, které potvrzují, že město v ničem nepochybilo. Investice ale podle sdružení zablokuje dopravu, navíc je nákladná a vyžaduje další peníze na údržbu. Odpůrci stáli i za vznikem občanského sdružení Ne Kociánce!
    "Nelíbí se mi to. V půlce parku je správně naplánovaná silnice. Nedodržel se územní plán," řekl tvůrce stránek občanského sdružení Jan Kopáč.
    Na sociální síti Facebook údajně dokonce vznikla skupina, která chtěla slavnostní setkání zástupců města a dalších politiků zhatit. Výtržníci chtěli pomočit nově vybudovanou klidovou zónu, případně píšťalkami řečníky vypískat. Nakonec se neukázali. Od těchto aktivit se sdružení, jehož členové kandidují do městského zastupitelstva, distancuje. Nemají s nimi nic společného, dodal Kopáč.
    Příchozí se v názorech na nové místo různí. Děti okamžitě využily amfiteátr a koulely sudy dolů k  dřevěnému pódiu, evidentně se dobře bavily. Mnohé příjemně naladil koncert Anety Langerové. Někteří lidé i přes slavnostní chvíli byli rozpačití. "Mně se to moc nelíbí, bývala tu alej, plno vzrostlých stromů. Až ty nové obrostou, bude to snad jiné," řekl František Vaňous. Jeho žena Anna dodala, že místní si do půl roku na nové místo zvyknou.
    Smetanova ulice, která ústí v Kociánku, měla být pouze pro pěší. Kvůli zvýšené dopravě se to nezdařilo. Ulicí mohou auta projíždět, ale jen pomalu. Na projekt přispěla Evropská unie 37 milionu korun.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chybi me tam
A.J.K.
06.10.10 12:30
No nevím...
Jan Jirásko
06.10.10 10:37
Vzrostlé stromy
Michal
07.10.10 11:13
zobrazit všechny komentáře

Související články