Brno chce před volbami stihnout prodej pozemků za Lužánkami

Vložil
ČTK
04.10.2010 18:30
Brno

Brno - Vedení Brna chce potřetí zkusit prodat pozemek pod tenisovými a badmintonovými kurty ve sportovním areálu za Lužánkami. Záměr dvakrát na zastupitelstvu neprošel, radniční vedení ho předkládá na úterní schůzi, poslední před volbami. Proti záměru je opoziční ODS. Oslabilo by to vliv města v lokalitě, kam se má vrátit brněnský sport, řekl dnes novinářům za občanské demokraty Robert Kotzian. Podle vizí sportovních příznivců se za Lužánkami mají stavět fotbalový i hokejový stadion. Kurty s pozemky sousedí.
    Kotzian dnes kritizoval i navrhovanou cenu. Téměř 6000 metrů čtverečních chce radnice provozovateli prodat za necelých 16 milionů korun, což odpovídá 2800 korunám za metr čtvereční. "Tato cena je nepřiměřeně nízká, je dokonce nižší, než je cena, kterou udává cenová mapa," uvedl Kotzian. Zmínil i sedm let starý posudek, který prý cenu stanovil na 5500 korun za metr čtvereční.
    Hejtmanův náměstek Oliver Pospíšil (ČSSD) dnes kritiku opozice odmítl. Podle něj je cena 2800 korun maximální, kterou byl majitel haly s kurty řádně zapsané v katastru nemovitostí ochoten dát. "Město nedělá to, že by nabízelo pozemek pod objektem jiného vlastníka v nabídkovém řízení, aby po tom skočili spekulanti," uvedl. U pozemků pod nedalekým hotelem Boby prý město mělo potíže dostat se na cenu 3500 korun za metr čtvereční. "A to je hotel, který má komerční výnosnost určitě větší v porovnání se sportovištěm," uvedl.
    Podle Pospíšila je navíc hala s kurty zakomponována do komplexu sportovišť za Lužánkami, jak ho navrhla architektonická kancelář. "Je zde tvrzení pana Kotziana, že je to špatné a vstupuje to do řešení budoucnosti té lokality a že se tím vzdáváme nějakých možností. Ale neřekl, jakých," dodal náměstek.
    Zastupitelé mají na programu tři body, které s lužáneckou lokalitou souvisejí. Kromě prodeje pozemků pod kurty i majetkovou směnu se společností ACB Ponava. Předpokládá směnu pozemků s tím, že firma by Brnu za jeho metry čtvereční navíc doplatila po tisícikoruně. Zároveň se zavázala přispět 22 miliony korun na stavbu kruhového objezdu.
    Kotzian chystaný obchod kritizoval jako nevýhodný. Firma podle něj sice zaplatí stavbu křižovatky, tu však potřebuje, neboť zajistí vjezd do jejího areálu. Má se tam stavět nákupní centrum. "Považuji za chybu, že město umožní v této lokalitě stavbu dalšího obchodního centra, aniž by požadovalo spoluúčast investora na podpoře sportu za Lužánkami," řekl. Stadiony prý radnice ze svého nepostaví a až je bude chtít budovat, soukromých peněz se v lokalitě nebude dostávat, protože poptávka po nákupních možnostech v území bude nasycená.
    Pospíšil zdůraznil, že pozemky pod stavbou nákupního centra leží přes půl kilometru daleko od sportovního areálu a mají s ním shodný jen název katastrálního území. Zdůraznil, že investor se na místě vypořádá s brownfieldem a pomůže městu s  dopravní stavbou. "Pokud mu řekneme, dej ještě deset milionů na tartan, tak on pravděpodobně řekne (...), já s investicí počkám a peníze pošlu do Bukurešti na jiný projekt," uvedl.
    ODS je na radnici v opozici. V koalici spolupracují ČSSD, KDU-ČSL, Strana zelených a hnutí Brno 2006.
0 komentářů
přidat komentář